Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Bodyguard ministra dostal podmínku za účast na rvačce: Bylo to jinak! hájil se

Policista z elitního útvaru dostal podmínku: Bylo to jinak, říká! Soudce ale ze svého rozsudku neuhnul. (Ilustrační foto)
Policista z elitního útvaru dostal podmínku: Bylo to jinak, říká! Soudce ale ze svého rozsudku neuhnul. (Ilustrační foto)  (Autor: Zdeněk Matyáš)
Autor: VaB - 
21. září 2019
14:46

Tříletou podmínku za pokus ublížení na zdraví udělil Okresní soud v Prostějově policistovi z útvaru, který má na starosti ochranu ústavních činitelů. Před dvěma lety se Daniel V. (31) popral na vesnické zábavě. Rozsudek je nepravomocný. Elitní policista chránil i ministra Metnara. Od toho si vysloužil chválu.

K rvačce došlo v Otaslavicích na Prostějovsku. Před místní sokolovnou se odehrála bitka, do které se policista zapojil. Podle státního zástupce Petra Bejšovce bezdůvodně napadl jiného muže, na zemi ho zaklekl a opakovaně mu měl dát pěstí do obličeje.

Policista ale obžalobu už na začátku procesu odmítl. Uvádí, že po rodinné oslavě dorazil na zábavu a decentně popil alkohol. Když došlo ke zmiňované bitce, aktéry se snažil od sebe odtrhnout. Když dva muže držel, jeden z nich od někoho dostal pár ran pěstí do obličeje. Poté zavrávoral, spadl a k zemi s sebou stáhl i policistu. 

Daniel V. se podle svých slov snažil dostat na zemi ze sevření jednoho z nich, proto ho udeřil do hrudníku. Pak měl po bitce odejít pryč, napadený muž skončil po útoku v bezvědomí, se zlomeným nosem, zraněnou čelistí a zlomenou spodinou očnice.

Senát v čele s Petrem Vrtělem obhajobě původně neuvěřil a policistu potrestal podmínkou. Verdikt ale odvolací Krajský soud v Brně zrušil. Obhajoba totiž dodala znalecký posudek z biomechaniky, který konflikt popisoval ve prospěch policisty. Soud proto nařídil, aby se uskutečnila rekonstrukce na místě činu.

Ani nové argumenty obhajoby soudce nepřesvědčily. Podle Vrtěla se souboj nemohl odehrávat tak, jak ho popisuje policista. Připomněl chování obžalovaného na diskotéce, kde měl dvě hodiny před tím bezdůvodně napadnout jiného návštěvníka a složit ho k zemi. Prý je to stejný útok jako v případě souzené věci. 

Znalec podle něj před soudem své závěry korigoval nebo z nich úplně odstoupil. Poškozený měl mít zranění v jednom místě, odpovídající úderu pěstí.

Útvar, u kterého policista sloužil, chrání vybrané ústavní činitele. Mezi ty patří například současný premiér Andrej Babiš, ministr vnitra Jan Hamáček nebo prezident Miloš Zeman. Obžalovaný policista chránil například exministra Lubomíra Metnara. Od toho si bodyguard vysloužil velice pozitivní jednání. Podle něj vystupuje odměřeně, včas dokáže vyhodnotit rizikové situace a na veřejnosti střídmě. Když došlo na konflikt, snažil se o smírné řešení.

V době, kdy ke zmiňovanému konfliktu došlo, chránil Daniel ministra Milana Chovance. Od soudu dostal Daniel V. trest tří let s podmíněným odkladem na tři a půl roku. Dostal také tři a půl roku zákaz navštěvovat jakékoliv kulturní a společenské akce. 

Policista si verdikt nepřišel vyslechnout, jeho obhájkyně si vzala čas na rozmyšlenou, stejně tak i žalobce. Pakliže by došlo k nabytí právní moci, znamená to pro policistu konec kariéry.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání