Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Mrtvá Eva porodila Elišku: Lékaři dítěti předstírali, že máma chodí! Teď dcerku kojí teta

Aktualizováno -
3. září 2019
06:45
Autor: rum, mat, jn, dce - 
3. září 2019
05:01

Jako o zázraku hovoří lékařské kapacity o narození miminka matce s mozkovou smrtí v brněnské fakultní nemocnici. Zpráva o mladé mamince Evičce (†27) oblétla celou republiku a zasáhla tisíce lidí. Nyní má smutný příběh alespoň částečně dobrý konec v podobně zdravé holčičky. Péči o Evu popsali sami lékaři, kteří měli unikátní případ na starosti.

Pár vteřin změnilo šťastné rodině z Třebíče celý život. Náhlá mozková příhoda uvrhla mladou maminku Evu do stavu mozkové smrti. Jenže žena byla tou dobou už ve 4. měsíci těhotenství. Lékaři se rozhodli její tělo dál udržovat při životě, aby dítě přežilo. A povedlo se. Eliška, jak malý zázrak pojmenovali, už je u svého tatínka – policejního kynologa Vojtěcha Votavy.

Šlapadlo simulovalo zdravou mámu

Narození Elišky skutečně lze označit jako zázrak! Prohlásil to profesor Roman Gál, šéf jednoho z týmů, které o těhotnou ženu pečovaly. „Porod plodu ve 34. týdnu u matky s mozkovou smrtí je dle světové literatury výjimečným případem,“ potvrdil. Podle něj se jeho kolegové o těhotnou ženu starali velmi intenzivně a zajišťovali jí dýchání, oběhové funkce, podporu srdeční činnosti a dostatečnou výživu.

Pozoruhodné bylo také nasazení automatického šlapadla, které ženě pohybovalo s nohama: „Základním cílem byla snaha o navození podmínek tak, aby se Eliška cítila jako u zdravé matky. Proto se provádělo rehabilitační cvičení, které má navozovat chůzi,“ vysvětlil profesor Gál. Zcela zásadní roli prý sehrálo také to, že paní Votavová byla ve skvělé kondici. „Měla nemocný jen jediný orgán, bohužel ten nejdůležitější – mozek...,“ dodal smutně.

Masírovali bříško, hladili...

Unikátní porod vedený Lukášem Hrubanem se mohl uskutečnit nejen díky mistrovskému výkonu brněnských lékařů, ale také přístupu rodiny. Za maminkou i děťátkem v bříšku chodili jednou týdně táta, babička a teta. „Zpívali jim oblíbené domácí písničky, babička neúnavně četla české pohádky. Hladili mamince bříško a používali i masážní kuličky s rezonanční destičkou uvnitř. Sestry s nehybnou rodičkou cvičily,“ svěřil se Blesku Bronislav Moravčík z týmu ARO.

Kojí ji teta

Eliška se narodila císařským řezem ve 34. týdnu těhotenství. Vážila 2,130 g a měřila 42 cm. Hned po porodu se dítka ujala její teta, tátova sestra. Podle lékařů je holčička zcela zdravá a s výhledem na normální život. A navíc... „Teta Elišku kojí,“ řekl přednosta Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Roman Gál.