Zařízení už nemá žádná akutní lůžka. Uzavřena je lůžková chirurgie i interna. Město nemocnici získalo zpět za symbolickou jednu korunu, včetně smluv s pojišťovnami. „Aktuálně je zajištěna pohotovostní služba 24 hodin sedm dní v týdnu pro děti a dospělé, v plném povozu je následná péče, rehabilitační péče, specializované ambulance. Chirurgická ambulance jede 24 hodin sedm dní v týdnu,“ uvedla mluvčí Penta Hospitals Lenka Holá.

Shání internisty

Nastupující ředitel Václav Rada připouští, že nemocnici město nepřebírá v dobré kondici. Hlavním úkolem je znovu obnovit provoz lůžkové interny. Bude potřeba dvou nových doktorů, tří, pokud se má otevřít i jednotka intenzivní péče. 

„Nemocnice je provázaný organismus a jedno nefungující oddělení má negativní vliv i na ostatní, zejména na komplement, jako je laboratoř nebo radiodiagnostika,“ řekl Rada. Nové vedení má na obnovení interních lůžek lhůtu několik měsíců.

Peníze, vybavení i bydlení

Věří, že se potřebné doktory podaří zajistit. „Nemocnice má co nabídnout, je zrekonstruovaná, výborně vybavená, nabízí příhodnou polohu v zeleni a i konkurenceschopnou mzdu,“ vysvětlil Rada s tím, že město pomůže zajistit lékařům bydlení.

Na stabilizaci provozu nalilo město do špitálu 22 milionů. „Rádi bychom se časem dostali k podpoře v jednotkách milionů korun, což si myslím, že za tu službu pro město a rozlehlý spádový region střední Šumavy stojí,“ dodal Rada. Ten chce dostat nemocnici do kladných čísel a zajistit tak její dlouhodobou existenci.

VIDEO: Lékaři školí dobrovolníky pro záchranu životů.