Pacientům chirurgie Fakultní nemocnice (FN) Plzeň na Borech, bývalé Vojenské nemocnice, začnou totiž sloužit nové, komfortní pokoje. „Takhle jsem skončil na normálním pokoji se třemi dalšími nemocnými. Sedíte u oběda, a pacient vedle vás zavolá sestru, aby mu donesla mísu, ale vzápětí se pokálí do postele. Sestřičky jsou skvělé, rychle přiběhnou a všechno okamžitě uklidí, pacienta umyjí, ale to víte…,“ líčí Košař.

Na společném pokoji velmi postrádá soukromí. „Jste po operaci, chcete spát, a k vašemu sousedovi přijdou na návštěvu příbuzní a máte po klidu,“ posteskl si Košař. Už se proto těší, až se bude moci v pondělí přestěhovat na nové oddělení s luxusními pokoji.

Nadšený pacient

Už se tam byl dokonce i podívat a byl dokonce i prvním pacientem, kterého zdejší primář Václav Karnos vyšetřil na nové vyšetřovně. Z pokojů, které pak viděl, byl nadšený. „Máte tady velkoplošnou televizi, vybavenou kuchyňku, křesla a rozkládací pohovku. Když chcete, aby u vás byl pořád někdo blízký, není to problém, může tu dokonce i přespat,“ líčil nadšeně Košař.

Poplatek 1500 až 1800 Kč za noc, podle velikosti pokoje, mu nevadí. „Za takový luxus a pohodu to stojí. Doma nejste, tak něco ušetříte, třeba na jídle. Většina z nás důchodců má také něco málo našetřeno. A na chirurgii většinou ležíte jen pár dní. Celková výsledná částka za pobyt vás tak rozhodně nepoloží. A když máte ještě třeba hodné děti, a ty vám přidají, tak je tady skoro radost stonat,“ usmál se Košař.

Komfort pro pacienty

„Měl jsem tuhle myšlenku v hlavě už 10 let, ale teprve teď dozrál čas. Je tu devět pokojů, nová vyšetřovna, na celém oddělení je wifi, takže pacient, pokud potřebuje, může odtud i pracovat. Navíc je oddělení tak dobře zabezpečené, že za pacientem se nedostane nikdo cizí, jen ten, koho on schválí,“ řekl primář chirurgie Václav Karnos.  

Jednolůžkové pokoje si budou moci objednat pacienti akutních i plánovaných zákroků. „Součástí pobytu bude i nástup na plánovaný zákrok v den operace, včetně neprodleného soupisu zdravotnické dokumentace a ošetření. Pacient bude hradit pouze pobyt na tomto oddělení, veškerá zdravotní péče a strava jsou samozřejmě hrazeny ze zdravotního pojištění,“ doplnil Karnos.

První v Česku

Jako první FN v ČR jsme se rozhodli otevřít oddělení, které poskytne pacientům prakticky rodinné zázemí, jako je tomu ve vyspělých státech západní Evropy. Stálo to 17,5 milionu, během tří měsíců bylo hotovo, a nemocnice vše hradila ze svého rozpočtu. Touto nabídkou reagujeme na poptávku. Mnozí pacienti při krátkodobé hospitalizaci požadují přítomnost člena rodiny, někteří chtějí  v nemocnici i ‚pracovat‘, a požadují zvýšené soukromí. Když o tuhle službu bude zájem, uvažovali bychom o zřízení těchto pokojů i na dalších odděleních,“ uvedl ředitel FN Václav Šimánek.  

Fotogalerie
25 fotografií