Ve zrekonstruované budově je 18 jednacích síní. Pracovat v ní bude 33 soudců a dalších 115 justičních zaměstnanců. V objektu musely nově vzniknout například cely předběžného zadržení pro obviněné, o jejichž vzetí do vazby bude soud rozhodovat. Nábytek do síní a kanceláří vyrobili vězni.

Účastníci řízení už nyní podle předsedkyně obvodního soudu Andrey Lomozové nebudou muset přebíhat mezi jednotlivými budovami, aby zjistili, že nahlížet do spisu mohou v jedné z nich a jednání mají v další. „Předpokládám, že bloudění Prahou přestává a že si všichni brzo zvyknou, že mají chodit za námi právě do Hybernské. Předtím jsme se s tím nějakým způsobem poprali, ale teď je to organizačně jednodušší,“ uvedla s tím, že nový prostor přispěje k pravidelným soudním jednáním bez průtahů.

Ekonomický náměstek ministerstva spravedlnosti Zbyněk Spousta připustil, že pro ministerstvo představovalo umístění Obvodního soudu pro Prahu 5 dlouhodobý problém. Úřad podle něj zvažoval několik možností. Jednou z nich byl nájem, který by vyšel na 50 milionů korun za pět let, další nákup poštovního paláce za 400 milionů a uvažovalo se i nad přístavbou v areálu středočeského krajského soudu. „Nic z toho se naštěstí nerealizovalo. Toto řešení je nejlevnější a v dostatečně vhodné a reprezentativní formě,“ podotkl Spousta.

Doba nejistoty

Obvodní soud pro Prahu 5 je jedním z největších okresních soudů v ČR. Na přelomu 80. a 90. let sídlil na Janáčkově nábřeží. „Dům byl ale restituován a nastala doba nejistoty,“ připomněl ve středu předseda pražského městského soudu Libor Vávra. Obvodní soud přesídlil do justičního areálu Krajského soudu v Praze na náměstí Kinských. Krajský soud ovšem časem potřeboval více prostoru, a tak se obvodní soudci ocitli na třech různých adresách: civilní zůstali v areálu, trestní se přesunuli do Legerovy ulice v Praze 2 a exekuční agenda se stěhovala do nájmu v ulici V. P. Čkalova v Praze 6.

Rozdělení agend do tří budov vedlo mimo jiné k tomu, že zejména trestní soudci neměli k dispozici jednací síně tak často, jak by potřebovali. Mezi budovami bylo navíc neustále nutné převážet spisy a zprávy vytištěné z datových schránek.

Pražský městský soud využíval budovu v Hybernské pro svůj správní úsek, který už loni přesunul k obchodnímu úseku do Slezské ulice. Ředitelství Probační a mediační služby, které zde rovněž sídlilo, se přemístilo na Senovážné náměstí. Do uvolněné budovy v Legerově se přestěhují někteří ministerští úředníci, uvedl Spousta.

Na jednom břehu

Šéf městského soudu Vávra je proti myšlence, aby se pražské obvodní soudy kumulovaly v jediném objektu, jako například v areálu Na Míčánkách, kde nyní sídlí soudy pro Prahu 4, 6, 8, 9 a 10. Poukázal na to, že v západní Evropě už se podobné justiční areály nebudují, a to kvůli bezpečnostním rizikům. Upozornil také, že v Praze jsou nyní všechny soudy na jednom břehu Vltavy a že je to problém, který by podle něj mělo vedení hlavního města řešit.

Video
Video se připravuje ...

Slavnostní otevření budovy Obvodního soudu pro Prahu 5, 18. září 2019. Michaela Kalkusová

Fotogalerie
7 fotografií