Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Varování českých úřadů: Nebezpečný „lék“ obsahuje koňskou dávku rtuti!

Nebezpečný potravinový doplněk nabízeli na portálu eBay (ilustrační foto).
 (Autor: Profimedia, reprofoto eBay)
Autor: ČTK, yks - 
30. srpna 2019
17:37

Tenhle potravinový doplněk prostě v lékárničce ani ve spíži mít nechcete! Indický doplněk stravy s názvem Bruhat Vata Chintamani Rasa totiž obsahuje opravdu pořádnou dávku toxického prvku! Prodává se v aukční síni Ebay a objevil se už také u nás.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) varuje před indickým doplňkem stravy s názvem Bruhat Vata Chintamani Rasa. V jednom případě jde o balení s názvem Standard, ve druhém s názvem Premium. Obsahuje extrémní množství rtuti!

Doplněk se konzumuje ve formě tablet a podle anglických popisů v různých internetových obchodech patří k ájurvédské medicíně a má sloužit při problémech, jako je hemiplegie, tedy obrna poloviny těla, obrna obličeje či třes a při různých dalších neduzích. V popisu se také píše, že se má používat pouze po domluvě s lékařem.

Těžko si lze ale představit lékaře, který by s klidným svědomím něco podobného pacientovi doporučil. Je sice pravdou, že masti s obsahem rtuti se užívaly v minulosti k léčbě nemoci syfilis, od této praxe už ovšem lékaři dávno upustili!

Podle analýzy obsahuje kilogram zmíněného výrobku ve verzi Standard 164 gramů rtuti na kilogram, což je 16,4 procenta obsahu. Výrobek Premium obsahoval 76,5 gramu rtuti na kilogram. Limit je přitom 0,1 miligramu na kilogram.

Inspekce získala vzorky, které posléze analyzovala, přes prodejní portál Ebay. Vzorek inspekce odebrala na základě podnětu, který obdržela již letos v dubnu a již tehdy varovala veřejnost, že tento doplněk je plný rtuti.

Inspekce vložila informaci do evropského systému varování před nebezpečnými potravinami RASFF a požádá o stažení nabídky předmětných výrobků z aukční síně eBay. Varuje také spotřebitele, aby nenakupovali potraviny a především doplňky z neověřených internetových obchodů.

 

 

 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání