Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Anička (17) spadla z koně uprostřed divočiny: Chrlila krev, pátral po ní vrtulník

Autor: rc - 
27. srpna 2019
12:00

Koncem května se u obce Čisovice v okrese Praha-západ projížděla na koni jezdkyně Anička. Pod sedmnáctiletou dívkou se však náhle zvíře splašilo a shodilo ji ze sedla. Anička utrpěla vážná zranění a zasahovat musel dokonce vrtulník!

Na podvečerní projížďku na koni se vydala koncem května Anička. Sedmnáctiletá jezdkyně se projížděla nedaleko obce Čisovice, když došlo k nehodě. Jela právě kolem lesa, když se s ní kůň splašil a Anička spadla. „Jestli na ni kůň navíc šlápl kopytem, nebo ji zalehl, není dodnes jisté. Jak se později ukázalo, utrpěla tzv. tenzní pneumotorax – vážné zranění, při kterém dojde k úniku vzduchu z plíce do pohrudniční dutiny,“ napsala na svých stránkách Zdravotnická záchranná služba hl. m. Prahy.

„Nejprve si Anička myslela, že si jen vyrazila dech a starala se hlavně o to, kam se jí zaběhl kůň, když ale začala plivat krev a špatně se jí dýchalo, věděla, že je zle,“ stojí dále v prohlášení záchranné služby. Anička proto rychle zavolala na tísňovou linku. Záchranáři ji však nemohli najít. Po dívce pátrali na zemi za pomoci policie. Na pomoc jim vyrazil i vrtulník. Rychle se však začalo smrákat a pátrání po jezdkyni navíc komplikoval déšť. 

„Anička sice po telefonu řekla, kde se přibližně nachází, ale bylo zřejmé, že dívku nebude vůbec lehké najít. Při pohledu ze vzduchu se obavy naší posádky potvrdily. Pole, louky, vzrostlý les… To všechno hledání komplikovalo,“ uvedli záchranáři v prohlášení. Aničku se nakonec podařilo najít díky policistům. Dívka si poležela čtrnáct dní v nemocnici, než ji pustili domů. Svým zachráncům pak přišla osobně poděkovat!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání