Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Polští záchranáři našli tělo jednoho z hledaných jeskyňářů: Je po smrti

Jeskyňáři skončili uvěznění v jeskyni, může za to vysoká hladina vody
Jeskyňáři skončili uvěznění v jeskyni, může za to vysoká hladina vody  (Autor: Tatrzanskie ochotnicze pogotowie ratunkove, Polská záchranná služba)
Autor: ČTK - 
23. srpna 2019
08:05

Polští záchranáři ve čtvrtek večer našli tělo jednoho ze dvou speleologů, kteří uvázli ve Velké sněžné jeskyni v Tatrách. Informovala o tom tatranská horská záchranná služba.

Minulý čtvrtek do největší a nejhlubší jeskyně v Polsku vešla šestice jeskyňářů. Dva z nich ale v podzemí uvázli poté, co stoupla hladina vody. Od soboty je hledaly desítky záchranářů.  Bohužel pátrání zatím přineslo jen jedno tragické zjištění. „V jeskyni jsme našli prvního ze speleologů, je mrtvý,“ uvedla v pátek polská horská služba.

Do pátrací akce, která pokračuje, se doposud zapojilo asi 50 lidí, včetně hasičů, napsal internetový portál gazeta.pl. Aby se dostali i do špatně přístupných míst, používali i výbušniny.

Velká sněžná jeskyně, která se nachází nedaleko hranice se Slovenskem, měří na délku téměř 24 kilometrů a dosahuje hloubky více než 800 metrů. Široké veřejnosti přístupná není, chodit do ní mohou pouze průzkumníci a lidé se speciálním povolením. Na mnoha místech jsou jen úzké a křivolaké průlezy.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání