Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Americká misionářka (35) údajně zabila až stovku miminek: Léčila je bez diplomu

Autor: DH - 
25. června 2019
20:22

Rodačka z americké Virginie Renee Bachová, která v Ugandě zřídila kliniku pro podvyživené děti, čelí obvinění od dvou afrických matek že zabila desítky dětí, kterým neposkytla odbornou lékařskou péči. Neměla na to prý totiž vzdělání.

Pětatřicetiletá Američanka Bachová přijela do Ugandy už jako teenagerka a působila zde jako misionářka. V roce 2009 pak založila kliniku Serving His Children, která se specializovala na kojence a děti ve vážném stádiu podvýživy.

V lednu letošního roku ji však žalovala dvojice matek dětí, kterým poskytla péči. Gimbo Zubedová a Kakai Annetová tvrdí, že Bachová zabila jejich potomky a údajně i mnohem více dalších. „Můj syn Elijah Benjamin by dnes slavil druhé narozeniny, kdyby žil. Do nemocnice v Jije jsem ho donesla 21. ledna 2017. Život mu ale sebrala paní Renee Bachová,“ řekla Annetová, která obvinila Bachovou a kliniku s tím, že ji navždy připravily o potomka.

Obě matky tvrdí, že na kliniku přišly s důvěrou a věřily, že Bachová jejich děti s pomocí kolegů zachrání. Nakonec zemřely a matky zjistily, že Američanka neměla žádný lékařský výcvik, a proto nemohla legitimně provádět žádné zákroky a rozhodnutí, což se ale prý na klinice běžně dělo.

Kauze okolo kliniky se ve velkém věnují stránky ugandských novin a soud se nechal slyšet, že už v roce 2015 nařídil, aby se klinika úplně zavřela v souvislosti s tím, že Bachová nemá k poskytování zdravotnické péče vzdělání. I přes to však stále běžela. „Matky, které tam dorazily, věřily, že je Bachová lékařka. Často byla vídána v bílém plášti, se stetoskopem kolem krku a jindy zase běžně dětem sama podávala medikaci. Dokonce je i posílala domů, když si myslela, že už jsou v pořádku. Ale často nebyly,“ řekla před soudem mluvčí organizace Pronobo, která dala podmět k prošetření situace kolem kliniky.

V reakci na obvinění klinika jasně uvedla, že Bachová jako zakladatelka žádnou zdravotnickou péči neposkytovala. V rámci toho bylo jméno Američanky vymazáno z internetových stránek a články, ve kterých se popisuje, jak dětem podává například kyslík, smazala ze svých sociálních sítí. Redakci britského deníku DailyMail se však ozval Američan, který byl s praktikami misionářky seznámen důkladně a šokovaly ho stejně jako africké matky.

„Zpočátku jsem Renee obdivoval za její oběť a neúnavné úsilí pomoci dětem s podvýživou,“ řekl muž, který si nepřál být jmenován. „V lednu 2014 se můj pohled začal úplně měnit,“ uvedl. Podle něj byl pak třeba očitým svědkem toho, jak Bachová přijala dítě v dobré kondici a bez vyšetření toho, proč začalo znovu trpět podvýživou, ho v klidu poslala domů. Znovu prý pak onemocnělo a už mu nebylo pomoci. Dobrovolník krátce nato zjistil, že Američanka nemá lékařské vzdělání.

„Měla zdravotnické pracovníky, ale ona sama se rozhodla bez vzdělání léčit a reagovat na vážné zdravotnické problémy dětí,“ dodal. Klinika se nyní k případu odmítá vyjádřit.

agfor ( 26. června 2019 14:19 )

Aspoň bude EU živit o pár potencionálních uprdlíků méně.

gepama ( 26. června 2019 07:57 )

Přejít na SpFling.com - skvělé seznamka pro dospělé s inteligentní vyhledávací systém najít sex partnera!

Elssa ( 25. června 2019 22:58 )

Přesně dobroser hrající si na Boha. Kde vůbec bere odvahu hrnout se tam kde jde o život

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání