Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nehoda autobusu s kamionem u Litovle: Čtrnáct dětí skončilo v nemocnici

Aktualizováno -
11. června 2019
19:58
Autor: ČTK - 
11. června 2019
15:38

Celkem 18 lidí, hlavně dětí, bylo v úterý zraněno při odpolední nehodě autobusu a kamionu na D35 u Litovle na Olomoucku. ČTK to upřesnil mluvčí krajské záchranné služby Pavel Lampa. Autobus převážel týmy fotbalového klubu 1. SK Prostějov k utkání přípravek. Zranění, převážně lehká, utrpěli většinou nezletilí. Na místě byli zraněni i čtyři dospělí, tři z nich utrpěli středně těžká poranění a řidič autobusu byl zraněn těžce. Dálnice ve směru z Olomouce na Mohelnici zůstává přibližně od 15:00 uzavřená, policie dopravu odklání.

Podle mluvčího hasičů Zdeňka Hošáka autobus narazil zezadu do kamionu. Podle jednotného systému dopravních informací Ředitelství silnic a dálnic zůstane D35 uzavřená odhadem do 20:00.

Původní informace uváděly šest zraněných, později jejich počet stoupl na 15 a pak ještě vzrostl. "Celkově jsme na místě ošetřili a následně do olomoucké fakultní nemocnice transportovali 18 zraněných, z čehož drtivá většina byli nezletilí pacienti. Jejich charakter zranění byl v drtivé většině lehký, jednalo se zejména o odřeniny a pohmožděniny. Všichni nezletilí pacienti byli stabilní a bez ohrožení základních životních funkcí," uvedl mluvčí krajské záchranné služby Pavel Lampa.

Z dospělých utrpěli tři lidé středně těžká poranění. "Jeden měl vážné zranění a byl letecky transportován do Fakultní nemocnice Olomouc na oddělení urgentního příjmu, šlo o řidiče autobusu," doplnil Lampa.

V autobuse cestovali malí fotbalisté kolem deseti let věku. Podle Ivo Hegera zastupujícího 1. SK Prostějov vezl autobus týmy k utkání přípravek.

"Podle našich informací zůstane jedno dítě z preventivních důvodů v nemocnici přes noc na pozorování, ostatní malé hráče si ještě dnes jejich rodiny odvezou domů. Jeden z našich trenérů utrpěl zranění nohy, druhý podstoupil operaci. Nikdo z dětí či dospělých není v ohrožení života," uvedl Heger. Zbylé účastníky nehody přivezl zpět do Prostějova autobus hasičů, doplnil s tím, že o řidiči autobusu, který byl po nehodě do nemocnice převezen letecky, bližší informace klub nemá.

Hned po nehodě klub informovaly zasahující složky integrovaného záchranného systému, jeho zástupci byli v kontaktu s vedením hasičů a záchranné služby, účastníkům nehody pomáhal policejní traumatým. "Rád bych všem zasahujícím složkám i svým kolegům z klubu poděkoval za vysoce profesionální přístup, díky němuž se podařilo složitou situaci velmi dobře zvládnout," uvedl předseda 1. SK Prostějov František Jura. Vyzdvihl přístup rodičů, kteří si vzájemně pomáhali. Klub podle něj zůstává ve spojení s rodinami dětí a je připraven jim poskytnout případnou pomoc.

TV Nova uvedla, že autobusu nejspíše praskla pneumatika, proto zastavil. Následně do něj vrazil kamion. Podle mluvčího záchranné služby šlo o mimořádnou událost, na místě zasahovaly posádky záchranných služeb z celého okolí včetně letecké záchranné služby. Dohromady to bylo šest výjezdových skupin zdravotnické záchranné služby a dvě převozové služby.

"Na místo události vzhledem k vysokému počtu zraněných, který byl postupně hlášen, jsme vyslali také okolní letecké záchranné služby z Brna a Ostravy, které jsme nakonec po dojezdu na místo události odvolali, neboť nebyl předpoklad transportu pacientů na odborná pracoviště do Brna a Ostravy," doplnil Lampa.

Mluvčí policie Jiřina Vybíhalová řekla ČTK, že nehoda se stala kolem 15:00 na dálnici ve směru z Olomouce na Mohelnici na 253. kilometru. Provoz ve směru z Olomouce na Mohelnici je odkláněn exitem 253 na Litovel, zpět na D35 se mohou řidiči vracet exitem 248, uvedla policie. Hasiči na místo poslali kvůli nehodě a počtu zraněných krizového interventa, na místo zamířil i náhradní autobus. Podle twitteru hasičů dopraví náhradní evakuační autobus zbylou část cestujících zpátky do místa výjezdu v Prostějově. Okolnosti nehody se vyšetřují.

Jarda3 ( 12. června 2019 21:51 )

Máte pravdu.
Redakce má ve zprávě o nehodě guláš . . .

Mirek Batik ( 12. června 2019 21:45 )

Tv Nova jede jak může naradit do autobusu zpředu návěsem příčiny nehody byly jiné že ale ok za vše můžeme my kamionaci.Ten defekt měl kamión byl odstaven na krajnici před zúžením a ten debit to do něj narval že zadu.

oldys ( 12. června 2019 18:46 )

A co bezpečnostní pásy ? Kolik dětí se ještě bude muset zranit, nebo zahynout, než se kompetentní orgány probudí ? Vozíme děti jako dříví, po dvou na sedačkách, nepřipoutané... Co se potom stane při sebemenším nárazu.....

vemenozmojistary ( 12. června 2019 03:31 )

HOVADA Z REDAKCE BLESKU! ČTĚTE PO SOBĚ TY BLITKY, KTERÉ DENNĚ PÍŠETE!!!
Podle mluvčího hasičů Zdeňka Hošáka autobus narazil zezadu do kamionu.
Autobusu nejspíš praskla pneumatika, zastavil. Zezadu do něj narazil kamion.

jipetr ( 11. června 2019 17:06 )

-----Najítt nahe zeeny ve vaší oblasti na toto : gg.gg/zeny2019

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání