Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Politika našli na terase s kulkou v hlavě: S vrahem měl osobní vztah?

9. června 2019
08:38

Německá policie zadržela mladého muže v souvislosti vraždou vysoce postaveného úředníka místní správy a člena vládní Křesťanskodemokratické unie (CDU) Waltera Lübckeho. 

Zadržený je „přechodně“ ve vazbě, informovala policie. Jde o „mladšího muže“, kterého s politikem pojil „osobní vztah“, napsal deník Frankfurter Allgemeine Zeitung. Vyšetřovatelé podezřelého zadrželi na základě informací z telefonu zemřelého.

Bezvládné tělo 65letého Lübckeho našel jeden z jeho příbuzných v noci na minulou neděli na terase jeho domu nedaleko Kasselu. V hlavě měl střelnou ránu. Policie vyloučila sebevraždu a v pondělí uvedla, že úředníka někdo z bezprostřední blízkosti zastřelil. Lübcke byl ženatý měl dvě dospělé děti.

Média zpočátku spekulovala o tom, zda čin nebyl politicky motivovaný, protože Lübckemu v minulosti vyhrožovali pravicoví extrémisté. Vyšetřovatelé se ale při pátrání zaměřovali spíše na jeho osobní život.

Lübcke zastával funkci předsedy vládního obvodu Kassel, který zaujímá severní třetinu spolkové země Hesensko. Předseda vládního obvodu, na které se dělí kromě Hesenska i jiné větší spolkové země, není voleným politikem, jmenuje jej zemská vláda.

V čele vládního obvodu, který tvoří správní mezistupeň mezi úřady spolkové země a úřady jednotlivých měst a obcí, stál Lübcke deset let. Několik let byl také za CDU poslancem hesenského zemského sněmu. Jeho překvapivá smrt vyvolala v německých i zahraničních médiích značnou pozornost.

Zdenek Mencler ( 10. června 2019 15:03 )

Tak pak to byla obyčej­ná,le­vico­vomar­xistic­ká buzna. Prý blízký přítel,BUZNA!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání