Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Pavel (†51) zemřel po chybné transfuzi: 30 vteřin navíc a mohl žít!

Autor: ital - 
22. května 2019
16:00

Kvůli pochybení personálu Univerzitní nemocnice v Košicích zemřel Pavel (†51) poté, co mu během transfuze podali špatnou krev. Po zákroku mu začaly vypovídat službu orgány. Jeho smrt způsobilo selhání jater. Nemocnice tři zúčastněné zaměstnance propustila a případ řeší policie.

Jedenapadesátiletého Pavla převezli do Univerzitní nemocnice Louise Pasteura v Košicích se zápalem plic. Musel podstoupit operaci, během níž ztratil velké množství krve. Proto měl dostat transfuzi. Kvůli špatnému překontrolování mu však zdravotníci podali špatnou krevní skupinu, což mu způsobilo vážné zdravotní komplikace. Za několik týdnů Pavel zemřel.

Transfuze je složitý proces, kterému musí předcházet důkladná kontrola. Ta mohla Pavlovi zachránit život. Podání špatné krve má většinou fatální následky. „Dochází k poškození ledvin. Masivní srážení může vést k selhání více orgánů,“ vysvětlil pro server Pluska.sk Viliam Lauko z Oddělení laboratorní medicíny Národního ústavu srdečních a cévních chorob.

Špatnou krev již lékaři nedokážou dostat z těla ven. „Pacient musí podstoupit dialýzu. Lékař může podat kortikoidy, které zmírní imunitní reakci. Víceméně se tlumí příznaky, všeobecný lék neexistuje. Všechno závisí na tom, kolik krve pacient dostal a v jakém stavu byl předtím.“

Podle zjištění Pluska.sk neudělaly chybu jen sestry, ale také lékař. Krev má totiž projít přes kontrolu minimálně šesti očí. Podle soudního znalce se musí nejprve zjistit pacientova skupina. Těsně před podáním krve se u lůžka provádí tzv. křížová kontrola, při které se zjišťuje, zda je v nádobce správná krev. Její vzorek se nakape na kontrolní papírky. Po podání krve do těla pacienta se jeho stav musí neustále sledovat.

Pochybení z únavy

Propuštění zaměstnanci argumentovali, že kontrolu zanedbali kvůli své přetaženosti a únavě. Toto tvrzení ospravedlňuje i prezident slovenského Červeného kříže Viliam Dobiáš. „Lidé si neuvědomují, že nedostatek lékařů a zdravotních sester neznamená jen to, že na vyšetření čekají měsíce. Zdravotnický personál je také přetažený a unavený a může dojít k selhání. Nedostatek zdravotnických pracovníků ohrožuje lidské životy už teď. Mnozí jsou přepracovaní – a i přesto musí zvládat mnoho přesčasů,“ říká Dobiáš.

Chyba se může stát

Primář Oddělení intenzivní péče společnosti CINTRE Peter Michalka vysvětlil pro Pluska.sk, jak probíhá kontrola správnosti krevní skupiny. „Proces ověřování kompatibility je velmi přesný a precizní. Může však nastat situace, že je přetlak pacientů nebo nedostatek sester. Když jsou na 40 pacientů jen 2 sestry, lékaři mají více ordinací a je nutné podat pět transfuzí, je možné, že někdo udělá chybu,“ popsal primář. Zároveň však dodal, že jsou podobné případy ojedinělé, a přirovnává takové situace například k pádu letadla.

rubina ( 23. května 2019 00:21 )

Na križák sú už zhotovené kartičky s políčkami.Do nich sa kvapne krv príjemcu a dárcu.Kvapky Mudr. zamiesa a sleduje, ci sa krv zrazí.Ak test dopadne ok, pichne sa transfúzia pacientovi.Pacient sa musí prvé minuty po podaní sledovať.

verka1 ( 22. května 2019 19:50 )

Však píší ze krev má zkontrolovat šest oči, tak to asi nikdo nekontroluje, lékařské pochybení a je jasný že se nikomu nic nestane.
Pán musel před smrtí trpět.

doktormediciny ( 22. května 2019 18:54 )

Hm no...Zkousi se koagulace n sklicku..No a navic swe vzdy v Cesku de facto opakuje krevni skupina..Ten sklickovy pokus mozna opravdu trva 30 vterin...Kdyz to nekdo neumi, pak je to tezky

Giza ( 22. května 2019 18:27 )

to v článku pisálek zapomněl.. je to jen u fotogalerie.. "Podle primáře Michalka stačilo provést 30vteřinový test."

ja-stana ( 22. května 2019 17:02 )

neměl ten bubák dostat krev od bubáka?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání