Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

První slova Vladimíra (40), otce ubodaného Davídka (†7): Proč je pronesl v brýlích?

Autor: csk, Jitka Pecharová - 
17. května 2019
05:01

Vladimír (40), který je stíhán pro vraždu svého vlastního syna Davídka (†7), měl u soudu šokující proslov, během kterého mu navíc zakrývaly zrak podivně vyhlížející brýle. V rukou mužů zákona se sportovní příslušenství mění v donucovací prostředek. K čemu přesně ale brýle slouží? 

Šokující případ vraždy malého prvňáčka Davídka (†7) z Pardubic dostal rychlý spád. Před tamním soudem stanul Vladimír (40) obviněný z toho, že svého synka ubodal.

Podivná slova, podivné brýle

Soudce Karel Gobernac neměl důvod návrh na vzetí do vazby neakceptovat. Vyhověl jsem návrhu krajské státní zástupkyně, aby nemařil další průběh trestního řízení a nepokračoval v trestné činnosti,“ řekl soudce. Ke skutku se muž vyjádřil na policii a tam se také doznal, dodal Gobernac.

Nebyla jiná cesta, než tohle udělat. Nikdy jsem nebyl tak klidný,“ šokoval ve středu u soudu všechny přítomné naprosto vyrovnaný Vladimír (40). Krom jeho skandálních výroků o nutnosti vraždy syna Davídka vyvolaly pozornost i speciální brýle, které mu nasadili policisté.

VIDEO: Muž se doznal k vraždě svého syna (†7). Před soudem působil klidně

Prostředek omezující nejen v pohybu

Jak vyplývá z vyjádření, které Blesku poskytl zasvěcený zdroj, neprůhledné brýle policie zadrženému nasazuje především proto, aby mu znesnadnila orientaci v prostoru, a tím šanci na pokus o útěk. Nejde ale o jediný důvod, proč po nich eskorta sáhne.

U soudu mu je mohla nechat jednak z důvodu utajení identity a také proto, aby ho do určité míry »odstřihla« od okolí a znesnadnila mu komunikaci.  

Lepší než pytel přes hlavu

Neprůhledné brýle u nás policisté používají už přes deset let, konkrétně od ledna 2009, kdy došlo ke změně zákona o policii. Jde o trochu civilizovanější formu znesnadnění orientace, krom brýlí totiž mohou muži zákona ke stejnému účelu použít i kápi. Jinými slovy zadrženému nasadí pytel přes hlavu. 

Cestou od soudu už Vladimír odcházel bez brýlí. Mohl se tak nadechnout vzduchu mimo věznici. To se mu teď patrně delší dobu nepodaří. Očekává se že ve vazbě stráví minimálně několik měsíců. Pokud bude shledán vinným, hrozí mu výjimečný trest a další desítky let za katrem.

Vraždu nahlásili po půlnoci 

Pardubičtí kriminalisté vyšetřují násilnou smrt Davídka už od noci na pondělí. „V noci ze 12. na 13. května vyjížděla posádka k dospělému muži. Na místě bylo nalezeno malé dítě v bezvědomí,“ sdělil mluvčí pardubické záchranky Aleš Malý.

Ihned po nálezu byla zahájena neodkladná resuscitace a provedeny urgentní chirurgické život zachraňující úkony. Bohužel ani po téměř hodinu trvající resuscitaci se nepodařilo u dítěte obnovit srdeční akci a pacient zemřel,“ dodal Malý. 

naidka ( 17. května 2019 15:46 )

Pořád. Teď budeme kupovat ještě štěně, tak se mnou není žádná řeč, jakou mám trému.

ostuda ( 17. května 2019 15:33 )

ale já se nikdy neurážím! obzvlášť pokuď mě někdo nenas/ere ještě chováš ten pes?

naidka ( 17. května 2019 14:52 )

Ale ale, my jsme rozčílili a nezapomeň se aspoň na půl roku zase urazit.

HledacPravdy ( 17. května 2019 11:32 )

Úplně normální rodina? Já jsem asi srab, ale nezvládl bych vzít kudlu a zapícbout vlastní navíc spící dítě. Možná bych v afektu umlátil manželku židlí po x té hádce.. To bych tak nějak dokázal pobrat. Ale děcko, co spí?

HledacPravdy ( 17. května 2019 11:10 )

Pak ale nechápu, proč to nešlo udělat jinak? Hodně lidí se rozvede a nezapíchne při tom děti.. Leda, že by jí vyhrožoval, že jestli odejde, tak syna zapíchne, ona odešla a on aby si před ní zachoval jako chlap, co drží slovo, tak kluka zapíchl. To bych ještě nějak pochopil. I když je to hrozný..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání