Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kamarád Michala rozsápaného lvem: Ubožáci ho uštvali! Chtěl vzít lvy do Afriky

Autor: DH - 
8. března 2019
09:48

Dva dny uplynuly od tragické smrti chovatele lvů Michala P. (†33), kterého ve svém kotci rozsápal jeho lev Fufík (†9). Zásahová jednotka nakonec při svém zákroku musela utratit jak samce, tak i jeden a půl roku starou samici lva Liuwu. Kolem smrti se vyrojilo několik spekulací a lidé povětšinou kritizovali chovatele, který měl lvy ubytované v nepovolené stavbě, jež byla podle úřadů špatně zajištěná. Na facebooku se ale ke smrti svého kamaráda vyjádřil i Martin Čížek, který má na věc opačný pohled. Michal P. chtěl prý lvy zachránit.

„Jedná se – na prvním a nejpodstatnějším místě - o velikou tragédii obrovské a totální lásky, nekonečné a nedonaplněné touhy,“ napsal Martin Čížek ve svém sáhodlouhém příspěvku na facebooku, ve kterém vzpomenul na svého kamaráda a připomněl také, že podle něj měl chov smysl.

Michal P. nechtěl podle Čížka vůbec lvy nějakým způsobem týrat a držet je v zajetí, prý se jednalo o přechodnou věc. Chovatel byl prý velice blízko svému největšímu cíli. „Michal měl velmi krátce před dovršením svého snu odjet s pomocí mezinárodní organizace do Afriky i se svými láskami,“ napsal Čížek a naznačil tím zcela jiný úhel pohledu na tragédii.

Kamarád zabitého chovatele uvedl, že se jednalo o dlouhý proces, který nebyl jednoduchý. Michal P. prý obětoval úplně všechno pro blaho svých lvů, které nade vše miloval. „Ať už ti lidé, kteří teď dupou po jeho památce, si říkají cokoliv, já měl možnost jeho cestu sledovat a vím, jak to byla cesta trnitá a jak jeho oběť pro svoje lásky byla totální. Pracoval, vydělával jenom pro ně, žil jenom pro ně, na okraji společnosti, často tupé a nechápavé,“ vylil si srdce v příspěvku Čížek.

Jak tvrdí Martin Čížek, Michal P. se společně se svými zachráněnými lvy několikrát stěhoval, ale místní je nikdy nepřijali. V obci Zděchov na Vsetínsku tomu prý nebylo jinak. Kamarád se nechtěl v příspěvku pouštět do nějakých konspirací, ale připustil, že na smrti mohli mít podíl lidé z moravské vesnice. „Tak jako tak ho uštvali, starosta Zděchova a všichni Ti ubožáci okolo, i ti předtím na Slovensku, kteří jen škodili a obviňovali, místo toho, aby pomohli statečnému a obětavému chlapci,“ napsal rozčíleně na facebook. Utracení lvů považuje Čížek za zbytečnou a krutou vraždu.

„Byli úžasní a nádherní. Nikdo nám nevezme ty hromady vzpomínek, zůstanou v nás navěky,“ vzpomenul na chovatelovy milované lvy Čížek.

Xeen ( 9. března 2019 12:41 )

Každému - tedy i lvům - se má pomáhat v místě původu. Nikoli je stěhovat do cizího prostředí, kde si oni nezvyknou, a okolí si nezvykne na ně. To bude vždy zdrojem konfliktů. Bez ohledu zda jde o lvy nebo ekonomické migranty.

naidka ( 9. března 2019 09:39 )

O sebe.. Postřílení lvů jenom uvítal, kdoví, jestli sám neorodoval, aby se tak stalo.

naidka ( 9. března 2019 09:36 )

Starosta se postaral hlavně sám o sobe. Ubyly mu starosti a nemusí nic řešit, pohoda, klídek, tabáček..

iFender ( 9. března 2019 07:37 )

Spolecnost nebyla nechapava,on byl tupy a nechapavy.Nezijeme prece v Africe.Lide v obci meli strach a starosta(sherif) se samozrejme staral o bezpeci vsech obyvatel.Nemel zadne pravo tyto selmy chovat .Cele je to smutne,ale nedivim se lidem,ze si oddechli.

Ruth ( 8. března 2019 23:52 )

nemocna:

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání