Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Smrt Michala P. (†33) a jeho lvů: „Všechno bylo jinak!“ říká očitý svědek zásahu

Autor: ital - 
6. března 2019
05:01

V úterý ráno došlo k hrůzostrašné události ve Zděchově na Vsetínsku. Michala P. (†33) rozsápal lev, kterého choval bez povolení. Jeho otec zavolal veterináře a policii. Ta obě šelmy usmrtila. Přestože vyšetřování teprve začalo, otec je přesvědčený, že jeho syna někdo zavraždil. Očitý svědek a odborník, veterinář Dominik Gregořík byl přítomný u policejní akce. Na možnou příčinu a průběh neštěstí, včetně smrti obou zvířat, má jiný pohled.

Veterinář Dominik Gregořík byl přítomen při usmrcení šelem. Blesku také vysvětlil pravděpodobnou příčinu lvího útoku, k němuž došlo v úterý v ranních hodinách ve Zděchově na Vsetínsku. Řekl také, proč se policie rozhodla zvířata utratit.

Má za to, že lev Fufi napadl Michala proto, že lvice Liuwa byla tou dobou v říji. Fufi jej mohl považovat za „konkurenci“. „V této době se není radno k šelmám vůbec přibližovat,“ řekl Gregořík Blesku.

Lev blokoval přístup, lvici jistil šroubovák

„Poté, co lev těžce zranil chovatele, dostal se do prostoru za vstupní dveře do ubikace. Napadal každého, kdo se je pokusil pootevřít. Nebylo možné použít narkotizační střelu a policie musela Fufíka zastřelit,“ vysvětlil Gregořík, který také popsal, jaké motivy vedly může zákona k tomu, že utratili i přítomnou lvici Liuwu.

„Lvice byla sice ve vedlejším prostoru - ten byl ale oddělen jen slabými dveřmi, zajištěnými petlicí se zastrčeným šroubovákem. Vzhledem k pachu krve a vypjaté atmosféře bylo reálné, že i ona zaútočí na lidi. Proto policisté zabili i ji,“ domnívá se Gregořík.

Otec zesnulého Michala řekl, že podle jeho názoru šlo o vraždu. „Naposledy jsem syna viděl večer. Okolo sedmé ráno jsem na kamerách v ubikaci uviděl, jak leží přímo v kleci. Tam nebyl ale ze své vůle. Nevěřím, že by se vystavil takovému riziku. Muselo tam dojít ke kriminálnímu činu,“ pověděl skálopevně přesvědčený otec.

Syna Michala nalezl okolo 7. hodiny ranní a ihned přivolal policii a veterináře. Podle Gregoříka byla klec otevřená a lev se pohyboval před ní, tudíž se k Michalovi nemohl nikdo dostat ani určit, zda je skutečně mrtvý, či nikoliv.

Policisté si povolali na pomoc zásahovou jednotku, která před polednem Fufiho zastřelila a společně s ním také lvici Liuwu, která byla ve vedlejší kleci. Učinili tak i přesto, že je Michalův otec žádal, aby ji ušetřili, jelikož podle něj byla neškodná.

Po usmrcení zvířat vyšlo najevo, že je Michal bohužel již mrtvý. „Lékař na místě konstatoval smrt. Pro objasnění okolností úmrtí bude nařízena soudní pitva,“ oznámila policejní mluvčí Lenka Javorková.

VIDEO: Ředitel Zoo Dvůr Králové nad Labem Přemysl Rabas se pro Epicentrum Blesku vyjádřil k celé kauze a chovu šelem v domácích podmínkách. 

Kristyna Pultarova ( 31. března 2019 23:10 )

:- To same plati spis pro tebe

Kristyna Pultarova ( 31. března 2019 22:34 )

Ma slova-dement. Je na majitelich aby to uklizely vole tak neurazej psi,ty jsou urcite lepsi nez ty. Tebe tak mit doma se pobliju

Kristyna Pultarova ( 31. března 2019 22:31 )

Tak upaluk nekam do jeskyne na samotu ty .... radsi mlcim a neber si mrtve do tlamy!!!

Kristyna Pultarova ( 31. března 2019 21:56 )

Policajti se zbrani v ruce jsou hrozny frajeri. Uspat je urcite mohli ale tohle jim bylo jen pohodlnejsi,levnejsi a vyjdou z toho jako hrdinove jak jinak. A lid co tu pisou jak je dobre ze je zastrelily jsou kreteni prvni tridy co nemaji radi zvirata. Kdo nema rad zvirata nema rad lidi tak at drzi huby. Lvi za to nemohli a uspat se urco mohli ale proc? Je mi z toho na nic

Kristyna Pultarova ( 31. března 2019 21:49 )

Ty ses kreten kretenu co nema ani kousek srdce. Magore

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání