Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pákistánská ministryně se vložila do případu Terezy: Konec nadějí! Je jenom jedna z mnoha

Autor: yks - 
28. února 2019
10:56

Češka Tereza H. (22), vězněná už přes rok v pákistánském Láhauru, nervózně očekává konec svého procesu. K jejímu případu se pro Blesk.cz vyjádřila tamní ministryně pro oblast lidských práv Shireen Mazariová a její slova Terezu určitě nepotěší.

Jestli byla zatčena podle zákonů této země, pak máme právo ji zadržet. Tento případ jsem blíže nesledovala, ale vlastně jsme zadrželi celou řadu cizinců, kteří pašovali drogy do nejrůznějších koutů světa a my tuhle problematiku bereme velice vážně, “ řekla Mazariová s tím, že drogy představují velký problém i uvnitř pákistánské společnosti. A jestli si prý Tereza myslí, že ji čeká fešácký kriminál pro zahraniční VIP osobnosti, šeredně se plete.

„Pokud ji odsoudí, měla by mít ve vězení stejné podmínky jako pákistánské ženy, nemyslíte?“ řekla Mazariová švýcarskému novináři Alimuddinu Usmanimu, který se jí exkluzivně pro Blesk.cz na případ zadržované Češky ptal. Podle jejího mínění má vlastně Tereza štěstí, že v zemi nepanují také přísnější zákony, jako je tomu v jiných státech na jih a na východ.

Které země konkrétně měla na mysli, o tom může Tereza za vysokou zdí láhaurské věznice jen spekulovat. Ovšem zadržovaná Češka měla skutečně velké štěstí v neštěstí. Kdyby byla dopadena s takovým množstvím drog ve své cílové destinaci, v Abu Zábí ve Spojených arabských emirátech, čekal by ji osud ještě horší a mohla by v krajním případě stát tváří v tvář popravčí četě.

Jinak ale Mazariová potvrdila to, čeho se Češka v Pákistánu bojí nejvíce. Pokud bude odsouzena, čeká na ni pákistánská věznice se vším, co k tomu patří. Podle mínění některých expertů se navíc kvůli své kulturní odlišnosti může setkat s odmítavou reakcí ostatních zadržených žen. I proto možná stále doufá, že argumenty jejího obhájce budou dost silné a zachrání ji před tímto smutným osudem.

Česká občanka Tereza H. byla v lednu 2018 zadržena na mezinárodním pákistánském letišti v Láhauru. Celníci objevili v zavazadle, které jí mělo patřit, 9 kilogramů heroinu. Zatímco místním obyvatelům by za podobných okolností hrozil až trest smrti, s cizinci zachází tamní justice mírněji. V případě, že bude shledána vinnou, jí přesto hrozí mnoho let vězení.

 

bery-bery ( 2. března 2019 12:01 )

joldh ( 1. března 2019 13:59 )

Ty mi dáváš! To já přece vím, právě když už se jí pašování povedlo, tak se snaží ten problém bagatelizovat. Je to těžký zločinec.

kuropatka ( 1. března 2019 12:27 )

Doufám že Terku propustí A když ne tak ji osobně seberu podpisy a navrhnu na kandidáta prezidenta České republiky a pak ji budou muset pustit

makmark ( 1. března 2019 11:39 )

Koukám, ze ta mila terezka ma hodne odolnou - ci lepe receno - splachovací psychiku, idealni na bezstarostne pasovani drog ve velkem. Ted ji ceka dozivoti a stale je vesela. Copak to vovezi nenapadlo, ze vysoke castky za bezvyznamne foceni do katalogu jsou vymenou za neco? i jako nabor dalsich podobnych blbek NA FOCENúI ? Kdovi, kolik kilo prevezla predtim, aniz to vedela.. holka si myslela, ze foceni v pakistanu je stejne lukrativni jako roztahovani nozek v bohatem Svycarsku? Cim ta trubka mysli?

jana999 ( 1. března 2019 09:18 )

já se spíš obávám, že ji vydají nám a budeme tu mrchu tady živit

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání