Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Šli po vrazích Mrázka a Běly, sami skončili za mřížemi! Za zadržení elitních policistů padaly hlavy

Tempus vs. GIBS - 1:0! Na inspekci za zadržení elitních policistů padaly hlavy
Tempus vs. GIBS - 1:0! Na inspekci za zadržení elitních policistů padaly hlavy  (Autor: ČTK)
Autor: vet, ital - 
26. února 2019
16:50

Před dvěma lety zadržela Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) tři detektivy z týmu Tempus, kteří se zabývají vyšetřováním nejzávažnějších nevyřešených případů, jako vražda Antonína Běly nebo Františka Mrázka. V celách je drželi 30 hodin. Nyní GIBS čelí kritice, neboť jejich počin byl podle poslankyně Heleny Válkové v rozporu se zákonem. A ke stejnému závěru dospělo i Vrchní státní zastupitelství...

Kriminalisty inspektoři zadrželi v dubnu 2017 přímo na policejním prezidiu. V té době pracovali opět na vraždě romského šéfa podsvětí Antonína Běly z roku 1996. Detektivové to brali jako pokus o zastrašení a podali stížnost. Podle závěrů prověrky Vrchního státního zastupitelství v Praze byl postup příliš tvrdý. Informoval o tom server novinky.cz.

Policisté si stěžovali u Vrchního státního zastupitelství v Praze, podle nějž pochybili nejen příslušníci GIBS, ale i státní zástupkyně Martina A., která dala souhlas k zadržení vyšetřovatelů. Hlavním zpracovatelem případu z pražské pobočky GIBS byl Martin B. K zadrženým se měl chovat velmi „nekorektně s prvky ponižování a dehonestace zadržených i jejich práce“.

Na konci loňského roku odešel Martin B. do civilu, podle původních informací dobrovolně. Podle nezávislých zdrojů deníku Právo však byl důvodem jeho výpovědi právě zmíněný zásah, který mu vedení inspekce vyčítalo. „Obecně zněla kritika vůči řadě jeho postupů. Ale nejmarkantnější byl právě ten Tempus,“ řekl k tomu Právu důvěryhodný zdroj. Spolu s ním skončila i vedoucí z jeho pražského oddělení, která nad ním držela ochrannou ruku. Státní zástupkyni se ale postih vyhnul.

K případu se vyjádřila i poslankyně Hana Válková, na niž se zadržení detektivové obrátili. Pro Právo řekla: „Připadalo mi skandální, jakým způsobem byl na ně vyvíjen nátlak. Inspekce překročila hranice vyšetřování upravené v trestním řádu. Rovněž mě šokovala obava zadržených o vlastní bezpečí. Je naprosto nepřípustné, aby vyšetřující orgán použil metod ohrožujících jejich zdraví a životy.“

beruska56 ( 26. února 2019 17:06 )

Zase ouřadoval Čobol to je jasný

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání