Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Tragický požár v Krkonoších: V chalupě uhořel hajný? Hasiči se k místu nemohli dostat

Aktualizováno -
23. února 2019
14:00
Autor: jp - 
23. února 2019
08:43

Smutek a bezradnost! Tyto pocity doprovázely v noci na sobotu náročné hašení požáru chalupy ve Velké Úpě v Krkonoších. Na jeho konci byl úplně shořelé obydlí a nález lidského torza. Zřejmě v něm uhořel hajný ve výslužbě Josef T., který tu žil. Jako lesník působil 40 let!

Chalupa, stojící pod hotelem Bouda Jana, začala hořet v pátek před 18. hodinou. Jelikož šlo o roubené stavení, plameny se rychle šířily. Hasiči měli bohužel v boji s časem nevýhodu v tom, že k ohnivému peklu vedla špatně přístupná a teď v zimě navíc zledovatělá cesta. Se svojí technikou se k hořícímu objektu nemohli dostat. Schopná toho byla jen terénní čtyřkolka a velitelské auto se speciálním obutím s hroty. Proto využili sněžné skútry horské služby a místních chatařů.

Hasily i sněžné frézy

Složité bylo i hašení, jelikož v blízkosti chalupy byly omezené zdroje vody. Na místo proto přijely i sněžné frézy, které likvidovaly oheň přírodním sněhem. „Díky tomu byly před plameny uchráněny blízké hospodářské objekty v hodnotě 200 tisíc korun,“ uvedla mluvčí hasičů Martina Götzová. „Škoda ale byla vyčíslena na čtyři miliony,“ řekla vzápětí. Požár byl tak velký a nezvladatelný, že ho hasiči nakonec nechali kontrolovaně dohořet. K příčině se zatím nemohla vyjádřit. Podle chatařů v okolí začalo hořet v kuchyni.

Velká ztráta

O tom, že v hořící chalupě může být člověk, věděli hasiči od začátku. A i když je dost pravděpodobné, že torzo patřilo Josefu T., který tu žil dlouho sám jako vdovec, vzhledem k intenzitě ohoření těla to zatím nemohou potvrdit. „Totožnost bude známá za několik dní až týdnů,“ řekl policejní mluvčí Ondřej Moravčík. Místní už ale ztrátu hajného oplakávají. „Byl velkým pamětníkem a osobností Krkonoš. Takhle to nemělo skončit,“ shodovali se horalové při vzpomínce na muže, jehož revír začínal v Temném Dolu a končil na vrcholu Sněžky.

Etikafifihuhu ( 24. února 2019 19:01 )

Škoda je to že ses narodil aspoň by bylo o imbecila míň.Karma je to že ses narodil. Si měl chybu ve výrobě ne ty....

radar666 ( 24. února 2019 10:02 )

Bylo by moc dobré,kdyby si česká mediální žumpa počkala,aŽ policie či hasiči vydají oficiální zprávu o tom ,kdo tam vlastně uhořel.Takhle to působí komicky. V jedné televizi tvrdí,že uhořel 82 letý důchodce,o pár minut později jiná televize ví naprosto přesně,že uhořel 48 letý majitel chalupy a aby se to nepletlo,snaživí pisálkové Blesku zase tvrdí ,že jde o vysloužilého hajného ! A pak se diví ,že česká žurnalistika je nedůvěryhodná,nebo-li lže,jak když Rudé Právo tiskne !

europa ( 24. února 2019 05:31 )

Kolik asi zavraždil zvířat? Karma...

April Blaylock ( 23. února 2019 21:51 )

Doporučuji nejlepší lék na hubnutí, pomohl mi > > > > > www.Takeslim.Com

Ivana Svobodov ( 23. února 2019 14:54 )

Je mi to nesmírně líto.Hajenku jsme znali velice dobře, pravidelně jsme kolem ní a Boudy Jana chodili z Pece pod Sněžkou na hotel Javor 🙏 Upřímnou soustrast pozůstalým.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání