Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Požár na Olomoucku nepřežil člověk: Dvě desítky rodičů a dětí skončily v provizoriu

Aktualizováno -
21. února 2019
20:55
Autor: ČTK, DH, yks - 
21. února 2019
18:07

K tragickému požáru azylového domu pro matky či otce s dětmi došlo ve čtvrtek odpoledne v Dalově u Šternberka na Olomoucku. Zemřel při něm člověk a došlo také ke zranění. Hasiči museli evakuovat 20 lidí!  

Požár azylového domu v Dalově byl nahlášen krátce po 15:00. „Byla zraněna jedna osoba a jedna bohužel zemřela,“ řekl Kořínek. Podle informací TV Prima by zraněna měla být holčička jedné z přítomných žen.

Mluvčí hasičů Vladimíra Hacsiková řekla, že na místě zasahovalo sedm hasičských jednotek a požár zasáhl střechu i podkrovní prostor domu. Hasiči z hořícího domu evakuovali 20 lidí, z toho byla podle TV Prima polovina dětí. Pak se jim podařilo požár zlikvidovat. Celý objekt byl však zakouřen.

„Při provedeném průzkumu hasiči uvnitř objektu objevili jednu osobu bez známek života, další osoba byla při požáru zraněna,“ řekla Hacsiková. Deset lidí bylo podle Hacsikové umístěno do podobných zařízení v okolí, pro zbylých deset bylo zřízeno provizorní ubytování ve sportovní hale ve Šternberku. Hasiči jim ze svého skladu přivezli lehátka, přikrývky a další základní potřeby.

Společně s nimi byl na místě i psycholog, který postiženým poskytoval postraumatickou péči. Pomoc organizovala i šternberská radnice, které azylový dům patří. „Město zajišťuje například oblečení, protože některé osoby vyběhly z domu pouze v papučích. Okamžitě začneme řešit, jak dál. Lidé se do zařízení vrátit nemůžou. Zhruba polovina bytů je požárem poškozena," řekla ČTK mluvčí šternberské radnice Irena Černocká.

Příčinu požáru azylového domu budou nyní vyšetřovat hasiči spolu s policisty. „Škoda zatím nebyla vyčíslena,“ dodala Hacsiková.

Moderní azylový dům v Dalově u Šternberka stojí už téměř devět let. Město na jeho rekonstrukci v roce 2010 vynaložilo 19,5 milionu korun, když přestavělo místní školku. Jeho obyvatelé měli k dispozici samostatné pokoje se sociálním zařízením, společnou kuchyň s jídelnou, hernu či prádelnu. 

jasnovidec01 ( 21. února 2019 22:28 )

Měkký nebo tvrdý stejně shořel..tak to neřeš

ja-stana ( 21. února 2019 20:25 )

Samoživitelky hulily až jim chytla podestýlka.

tojedes ( 21. února 2019 19:47 )

tvl,napsat azilový dům s měkkým i

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání