„Stále mám pocit, jako by to byl nějaký film. Pořád to nemůžu pochopit,“ vzpomíná Anna na pondělní večer, kdy se jí od základu změnil život. „Luxovala jsem. Ucítila jsem divný smrad. Pak jsem ve skle zahlédla plameny,“ vypráví seniorka. Popadla deku a snažila se je uhasit.

Na jedné straně je dusila, ale táhly se dál za nábytkem kolem zdi. „Viděla jsem, že to nezvládnu, a tak jsem běžela pro manžela. Je invalidní. Naštěstí ale seděl na vozíčku. Kdyby ležel v posteli, nedokázala bych ho zachránit,“ popisuje rozhodující chvíle Anna. Všechno najednou zhaslo, byla naprostá tma, dusil je kouř.

Zkázu pozorovali

Nakonec se ale s manželem Lubošem (74) dostali na chodbu. „Stěžoval si, že ho to pálí. Křičeli jsme, hoří,“ dodává. Policisté jim pak pomohli z domu ven. Zachránili si holý život. V mrazu v lehkém domácím oblečení nevěřícně sledovali, jak z jejich bytu šlehají plameny. „Strašné je, že vám shoří také fotky, vaše vzpomínky. Největší problém ale je, že jsme přišli o elektrickou polohovací postel a chodítko na kolečkách pro manžela. Bez nich péči o něj nezvládnu,“ říká Anna. Manžel je nyní s popáleným obličejem v nemocnici a ona prozatím bydlí u dcery. Odhad škody je 3 miliony korun.

Požár bytu v Horních Počernicích zničil všechno.
Autor: Blesk:Czech News Center, a.s./Martin Sekanina

Zkáza postihla i sousedy

Co nezničil oheň a kouř, dorazila voda, kterou hasiči požár zlikvidovali. A tak oči pro pláč mají i sousedé z bytů pod tím, ve kterém hořelo. Všechny věci skončily v kontejnerech. Zhruba měsíc bude trvat vysoušení prostor, než bude moci začít sanace omítek. Stropy museli technici navrtat. Jen z jednoho v malém pokoji vyteklo 400 litrů vody! Zkroucená jádra musí pryč. Žár byl tak silný, že prohořela i střecha.

Při požáru navíc zmizel kocour paní Anny, Pepíno. V požářišti jeho ostatky nalezeny nebyly, a tak je stále šance, že se mu podařilo uniknout. „Zachránili jsme ho před pěti lety jako nalezené nemocné kotě. Je mazel,“ říká Anna. Pepíno je zvyklý žít v bytě, neumí lovit. Je možné, že u někoho našel útočiště. Pokud o něm víte, volejte na 607 599 731.

Co se stalo

Požár vypukl v Chodovické ulici v pražských Horních Počernicích v pondělí v 18:25 hodin. Likvidovalo ho asi 30 hasičů. Podle vyšetřovatele byla příčinou technická závada elektroinstalace zásuvky. Rozvody byly vedeny ještě v hliníku…

Nadační fond Šance vypsal pro obyvatele domu dobročinnou sbírku. Shromažďuje jak finanční prostředky na transparentním účtu, tak materiální pomoc. Více na www.nfsance.cz.

Video
Video se připravuje ...

Ničivý požár bytu v Horních Počernicích, 4. února 2019. Blesk.cz

Fotogalerie
16 fotografií