Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Stařenka (†100) přežila koncentrák, útok zloděje ne. Feťák vinu odmítá

Autor: ital - 
13. února 2019
22:32

Závislák na heroinu Artur Waszkiewicz (40) přepadl podle policie loni v květnu stoletou ženu, která zrovna mířila osamělá do kostela. Zofija Kaczanská, která přežila koncentrační tábor za 2. sv. války, utrpěla zranění, kterým později podlehla. Pachatel jí přitom ukradl jen okolo 600 Kč, patrně aby si mohl koupit drogy. Ve středu jej soud uznal vinným ze zabití a krádeže a poslal jej za mříže. Útočník však veškerou vinu popírá.

Minulý rok 28. května Polák žijící v Anglii podle policie přepadl Zofiji Kaczanskou (†100) v britském městě Derby, když šla do místního kostela. Jelikož kráčela sama, byla pro něho snadnou obětí. Muž vylezl ze svého vozu Seat Leon stříbrné barvy a vrhl se na ženu. Serval jí její zelenou kabelku takovou silou, že jí na předloktí způsobil rozsáhlou modřinu. Zofija upadla na zem a utrpěla zlomeninu krčních obratlů a také lícní kosti.

Polskou rodačku, která přežila nacistický tábor, převezli ihned do nemocnice, kde ještě stihla podat podrobný popis svého útočníka policii. Strážníci Waszkiewicze identifikovali pomocí otisků prstů, které zanechal na účtence v kabelce. Pachatel se pokusil uniknout před zatčením tím, že si ostříhal své poměrně dlouhé vlasy, změnil SPZ na svém voze a utekl do domu své matky v Londýně, kde se schovával pod postelí.

Stav Zofije se však naneštěstí zhoršil a 6. června zemřela na zápal plic. Její přátelé vypověděli, že se až do své smrti modlila za muže, který ji přepadl. Byla totiž velmi oddanou křesťankou.

Soudní porotě trvalo lehce přes 2 hodiny, než Waszkiewicze uznala vinným za neúmyslné zabití a krádež. Obžalovaný neprojevil po vynesení rozsudku žádné emoce. Soudce Nucholas Dean pověděl: „Rozsudek je nevyhnutelný a rozhodně se bude jednat o velmi dlouhý pobyt ve vězení. A pan Waszkiewicz to ví.“

Obžalovaný, který byl již v minulosti trestán za obchodní krádeže a násilné útoky však svoji vinu popírá. Tvrdí, že kabelku našel ležet na zemi a zanesl ji na proslulou černou skládku, protože v ní neobjevil žádné peníze.

Zofija Kaczanská se po válce přestěhovala do Británie se svým mužem Micolim, s nímž nikdy neměla děti. Několik týdnů před útokem oslavila s přáteli své sté narozeniny. Polská komunita napsala prohlášení, v němž stálo: „Děkujeme všem, co se podíleli na tom, aby útočník, co přepadl Sofiji Kaczanskou, stanul před spravedlností.“ Waszkiewicze čeká další soudní proces v úterý.

Monikay ( 1. dubna 2019 19:42 )

svin.ě jsou nesmrtelné

Taurus70 ( 14. února 2019 06:26 )

Smutne ale v dnesni dobe bezne😠😠

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání