Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Velká loupež v klenotnictví: Padly tvrdé tresty

Autor: ČTK - 
6. února 2019
20:11

Krajský soud ve Zlíně uložil dvojici mužů za ozbrojené přepadení klenotnictví v Uherském Hradišti ze září 2015 nepodmíněné tresty. Miloše Z. poslal do vězení na osm let, Martina S. na pět let. Oběma hrozilo až 12 let vězení. Obžalovaní vinu popřeli, tvrdí, že v okamžiku loupeže byli v práci.

Státní zástupce pro oba žádal sedmileté vězení. Rozsudek není pravomocný, Miloš s Martinem se proti němu na místě odvolali, žalobce si ponechal lhůtu na rozmyšlenou. Dva muži v motorkářském oblečení a s přilbami a kuklami na hlavách přepadli zlatnictví v Hradební ulici 8. září 2015 krátce před polednem.

Z místa činu poté ujeli na motocyklu. Ještě předtím však zranili dva muže, kteří se je pokusili zadržet. Jeden z nich utrpěl střelné zranění nohy, druhý měl poraněné oči od střepů z rozbitých dveří prodejny. Trestní senát dnes uznal oba obžalované vinnými z loupeže a poškození cizí věci, Miloše také z těžkého ublížení na zdraví. Podle předsedy senátu Jiřího Dufka hrál Miloš v případu dominantní roli, Martina prý využil jako řidiče a pomocníka.

Ve zlatnictví a jeho nejbližším okolí kriminalisté identifikovali několik pachových stop obou obžalovaných, které byly jedním ze stěžejních důkazů proti nim. Miloš už dříve uvedl, že se na místo mohly dostat prostřednictvím kriminalisty, s nímž vede dlouholetý spor o majetek. Podle Martina mohly být jeho pachové stopy do klenotnictví přeneseny v rukavicích, které u Miloše zapomněl.

"Domníváme se, že situace je taková, že lze pachové stopy jako usvědčující důkaz vůči obžalovaným použít. Byl tam nalezen celý komplex pachových stop obou obžalovaných. Netuším, proč bych neměl mít přesvědčení, že oba obžalovaní na místě byli. Nálezy stop jsou v souladu s výpověďmi svědků," uvedl v odůvodnění rozsudku Dufek.

Nepodařilo se podle něj také prokázat, že obžalovaní byli v době činu skutečně v práci, jak tvrdili. Miloš Z. po skončení soudu novinářům zopakoval, že loupež nespáchal. "Svědci, kteří hovořili pro mou nevinu, byli zpochybněni. Nemám zapotřebí někoho přepadat. A je to paradox, že prostě nějaký pes, který byl mezi čtyřmi zdmi s jedním pánem, mě má usvědčit z toho, že jsem udělal trestný čin. Já nejsem násilník," řekl.

Vinu popírá i Martin. Lupiči by odcizením šperků způsobili škodu přes 1,2 milionu korun. V odnesení věcí z místa činu jim zabránili svědci. Desítky tisíc korun činila škoda na zařízení prodejny. Na základě rozsudku musejí muži zaplatit odškodné majiteli zlatnictví, zraněným mužům a pojišťovně, a to v celkové výši přesahující 850.000 korun.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání