Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Trestaný a labilní. Jak mohl pachatel přepadení v Příbrami dostat „zbroják“?

Autor: DH - 
13. ledna 2019
17:50

Podle rodiny byl agresivní a trpěl trvalými psychickými problémy. Všichni se ho báli, i tak ale muž, který osmadvacátého prosince přepadl příbramskou banku a držel zde rukojmí, měl čerstvý zbrojní průkaz. Podle slov bratra pachatele je veliké štěstí, že celá situace neskončila tragédií.

Mladý muž (28) vtrhl koncem prosince do pobočky Unicredit Bank v centru Příbrami. Uvnitř, vyzbrojený krátkou střelnou pistolí, zadržoval několik hodin na devět rukojmích. Celou situaci pak nakonec vyřešil Útvar rychlého nasazení (URNA) a muže zadržel. Nyní je ve vazbě.

Podle zjištění webu iRozhlas.cz byl muž již dříve trestán za drobnou majetkovou trestnou činnost. Jak tedy mohl vůbec získat zbrojní průkaz? „Od spáchání trestného činu v roce 2011 uplynulo více než pět let od právní moci rozhodnutí soudu, proto byl muži jeho trest dle zákona zahlazen,“ řekl serveru Zdeněk Chalupa, mluvčí středočeské policie.

To, že měl pachatel zbrojní průkaz, šokovalo nejen veřejnost, ale také samotnou rodinu muže. Jeho bratr Miroslav pak MF Dnes řekl, že nechápe, jak jeho agresivní a psychicky labilní bratr přišel k průkazu, se kterým si došel pro zbraň do obchodu. Bála se ho totiž celá rodina.

„Táta se bráchy bál. Po tom incidentu zavolal policii, přijela policistka, ale řekla, že dokud nic neprovedl, nemohou nic dělat. Stejně jako když jsme říkali, že se musí léčit, jít k psychologovi nebo psychiatrovi, všichni krčili rameny, že dokud tam nepůjde sám, nic nezmůžou. A on se léčit nechtěl,“ vysvětlil bratr zadrženého. 

Zadrženého muže poslal Okresní soud v Příbrami do vazby, protože vyjádřil obavy o to, že by se vyhýbal trestnímu řízení. Proti vazbě obviněný podal stížnost, o které teprve rozhodne krajský soud.

Jak již dříve uvedla policie, muž se chtěl činem pouze zviditelnit, banku si vybral naprosto náhodně. Hrozí mu až 12 let odnětí svobody.

Video: Na náměstí v Příbrami zasahoval Útvar rychlého nasazení

 

 

hejhej ( 13. ledna 2019 19:44 )

Trestaný a labilní dostal zbrojní průkaz ???? Špatně vyšetřený, hlavně, že potvrzení zaplatil, možná i připlatil.

carin12 ( 13. ledna 2019 18:44 )

většinou tito lidé mají úlitbu ke střelným zbraním s tím že jsou páni světa.ldyž mám auto tak jezdím a když pistoli tak střílm ještě tak terč no živý člověk je to nejlepší,,kolik už bylo neštěstí jen proto že byl ozbrojen,neoprávněně,,,najednou přibyli prodejen zbraní jako bychom se chtěli vystřílet a aby byl kšeft tak povolovat zbrojní průkazy,,,,.

mirkli ( 13. ledna 2019 18:25 )

Co to mele že byl vyhlazen, je tam ale uveden stále, a pro zbrojní průkaz se prověřuje hloubkově, včetně přestupků

HledacPravdy ( 13. ledna 2019 18:15 )

Já nevim co plašej. Vždyť nikoho nezabil. Víc hrozí, že si s tím labilové ustřelí hlavu..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání