Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Na farmě ve střední Kolumbii postříleli šest lidí, včetně dítěte

Ilustrační foto.
 (Autor: G Adventures)
Autor: ČTK - 
18. prosince 2018
20:15

Šest lidí zastřelili v pondělí neznámí ozbrojenci na farmě u města Mapiripán ve střední Kolumbii. Agentuře Reuters to řekl generál Jairo Alejandro Fuentes. Masakr odsoudil na Twitteru i kolumbijský prezident Iván Duque. Mezi oběťmi je podle místního tisku i dítě.

Zatím není jasné, zda byla střelba vyřizováním účtů mezi drogovými gangy, které v oblasti operují, nebo šlo o jiný kriminální čin. Vláda na místo masakru poslala armádu, aby zajistila bezpečnost a krvavý masakr vyšetřila.

Podle kolumbijského ministerstva obrany se v roce 2017 stalo v zemi deset podobných masakrů, při nichž zemřelo 47 lidí.

Po mírových dohodách, které kolumbijská vláda v roce 2016 uzavřela s největší povstaleckou organizací Revoluční ozbrojené síly Kolumbie (FARC), se násilí v zemi snížilo. Někteří bývalí povstalci z FARC, členové organizace Vojsko národního osvobození (ELN) nebo tamní gangy však i nadále bojují o strategické oblasti známé produkcí drog.

Obchodování s drogami je v Kolumbii stále lukrativním podnikáním, které financuje činnost ozbrojených skupin. Koka, z níž se vyrábí návyková látka kokain, se zde podle agentury Reuters pěstuje na zhruba 209.000 hektarech půdy. Země podle odhadů vyprodukuje 921 tun kokainu ročně a je jednou z hlavních dodavatelů této drogy na světě.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání