Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Varování advokáta: Byl Jan Kočka pod vlivem drog, nebo alkoholu? Výsledky toxikologie můžou zůstat utajené

Autor: Michaela Kalkusová, Jan Doležal - 
12. prosince 2018
09:23

Při jízdě v protisměru zabil Jan Kočka ml. (†28) na dálnici D11 řidiče náklaďáku Miloslava V. (†28) a sebe. Policisté jeho čin překvalifikovali na obecné ohrožení! Výsledky toxikologických testů ale stále tají a podle mínění advokáta Jana Černého vůbec není jisté, že se tak někdy stane.

K tragické nehodě došlo už 28. září. Policisté ji nejdříve vyšetřovali jako usmrcení z nedbalosti, nyní případ překvalifikovali na obecné ohrožení, za které hrozí viníkovi trest osm až 15 let. „Změnu právní kvalifikace policie provedla na základě výpovědi svědků a znaleckého posudku z oboru dopravy,“ řekl Blesku státní zástupce Ludvík Lukáš.

„Obecné ohrožení zabírá širší okruh než usmrcení z nedbalosti. Stalo se to na dálnici, mohlo dojít k nehodě třeba s desítkami vozů, proto to slovo obecné,“ vysvětlil renomovaný pražský advokát Jan Černý.

Výsledky nezveřejní nikdy a případ půjde k ledu?

U velkých dopravních nehod je běžné, že policie zveřejňuje průběžné výsledky vyšetřování. Proto je tajení výsledků toxikologie v tomto případě poněkud zvláštní. Advokát Jan Černý ale upozorňuje, že záleží čistě na ochotě státních zástupců. „Státní zastupitelství není povinno informovat o každém případu, proto se teoreticky může stát, že je nezveřejní nikdy,“ varuje Černý.

Pro právní kvalifikaci obecného ohrožení navíc nehraje roli, zda byl řidič „pod vlivem“, nebo ne. „Důležité by to bylo před soudem. Mělo by to význam pro výši trestu,“ popsal advokát Jan Černý. K soudu se ale případ nedostane. Protože pravděpodobný viník zemřel, policie řízení zřejmě zastaví.

Smrtící jízda

K nehodě došlo 28. září brzy ráno na 32. kilometru dálnice D11 poblíž Kostelní Lhoty. Kočkův Mercedes G se v protisměru srazil s nákladním autem a oba vozy vzplály. Podle policie oba řidiči utrpěli zranění hlavy neslučitelná se životem.

Řetězec mlčení

1. POLICIE

Zda byl vnuk provozovatele Matějské pouti pod vlivem alkoholu či drog, měly určit testy. „Čekáme na znalecké posudky z toxikologického zkoumání,“ řekla Blesku 17. října policejní mluvčí Petra Potočná. „Dle vyjádření soudních lékařů bude posudek zpracován pravděpodobně do konce týdne,“ odhadoval šéf nymburské policie Marek Jirouš 29. října. Když 5. listopadu konečně přišel, nesměla jej policie zveřejnit. Státní zastupitelství si totiž vyhradilo právo o případu informovat a mlčelo.

2. OKRESNÍ STÁTNÍ ZASTUPITELSTVÍ

„Čekáme na výsledky znaleckého posudku z oboru dopravy, zda příčinou nehody nebyla technická závada,“ uvedl tehdy státní zástupce Ludvík Lukáš s tím, že závěry zveřejní do konce listopadu. To se ale nestalo.

3. KRAJSKÉ STÁTNÍ ZASTUPITELSTVÍ

Včera už Lukáš výsledky odmítl komentovat s tím, že si případ převzalo Krajské státní zastupitelství v Praze. To odkázalo Blesk na e-mail a doposud neodpovědělo.

Zzzuzka ( 12. prosince 2018 22:53 )

Mno jelikož se takhle mlží je víc než jasný že nebyl čistý 😡 u všech to policie zveřejní nemám pocit že pan byl nadclovek. Třeba takovou pojišťovnu tohle zajímá jako první 😡

flora ( 12. prosince 2018 18:36 )

Jedno to není !! I kdfyž je Kočka mrtvý. Rodina zabitého řidiče by měla chtít vědět jak to tedy bylo a měla by se obrátit na soud, ať soud zjistí kdo jim zabil syna a proč. Protože jinak se o Kočkovi bude neustále psát jako o "pravděpodobném pachateli", "možná, snad, nelze říci, neví se přesně" atd. Prostě z toho bude navždy venku a nakonec za pár let se o tom bude psát tak, že náhle zahynul při dopravní nehodě... Což je velký rozdíl a proto se to asi tutlá...

Mortuus 666 ( 12. prosince 2018 11:53 )

To je jasné, že byl zkur.vysyn sjetý, nebo ožralý, jinak by to už dávno do světa vykřičeli. Zasraná celá tahle famílie, je mi z nich na blití. Jsou to nepotřebná hovna.

moudivlacek ( 12. prosince 2018 11:28 )

No, nevím, jestli už to není jedno. Jestli byl opilý nebo zhulený - to život tomu kamioňákovi nevrátí. A zacpaná Praha při pompézním pohřbu feťáka už asi nikoho neštve, to už přešlo.

karelhlavaty ( 12. prosince 2018 11:21 )

Kočka.... ten pocit, když vyčerpáš sedm životů najednou...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání