Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Sjeté pneumatiky zmařily 3 životy: Takhle jednoduše se dá tragédii předejít!

Autor: ital - 
26. listopadu 2018
05:01

Z pátku na sobotu došlo u Poděbrad k tragické autonehodě, při níž zemřeli tři mladí lidí (†30, †25 a †35). Auto značky Audi A4 podle informací aktu.cz mělo jet až 150 km/h a v zatáčce vyletělo ze silnice a zůstalo omotané kolem stromu. Policie posléze na Facebooku uvedla, že vůz měl ojeté zimní pneumatiky! Jak tedy poznáte, kdy jsou pneumatiky sjeté? Abyste vybrali správně novou pneumatiku, je zapotřebí znát základní pravidla. Pokud je neznáte, přečtěte si následujících šest kroků, které vás s nimi obeznámí.

Autonehoda, která se stala z pátku na sobotu u Poděbrad, šokovala celé Česko. Audi značky A4 vyletělo ze zatáčky a zůstalo omotané kolem stromu. Ve voze zemřeli tři mladí lidé. Fotbalista Petr, krásná motorkářka Petra a Tomáš. „Nehoda nám byla oznámena na tísňovou linku 112 ve 2:43 hodin. Dvě osoby na zadních sedadlech zemřely na místě. Jednalo se o 25letou ženu a zatím neztotožněného muže. 30letý řidič byl převezen do pražské nemocnice, kde však bohužel zraněním podlehl. 23letý spolujezdec vyvázl s lehkými poraněními,“ uvedla policejní mluvčí Lucie Nováková pro Blesk.cz.

Auto značky Audi A4 mělo podle informací aktu.cz jet rychlostí 150 km/h a policie později na svých facebookových stránkách uvedla, že mělo mít ojeté zimní pneumatiky. K příspěvku strážci zákona napsali. „Vážení, takhle skutečně ne. Fotografie vlevo je ojetá zimní pneumatika, fotka vpravo je také jetá zimní pneumatika. Ta první se prodává jako ojetá, vhodná k dalšímu použití. Ta vpravo je focena dnes na autě u Okřínku, ve kterém zemřeli tři lidé!“

Jak poznáte, že jsou pneumatiky ojeté? Stačí se řídit těmito šesti kroky.

1. Rozměr

Šířka, profil, průměr období. To jsou údaje, kterým byste měli věnovat náležitou pozornost. Podobné, jako byste si kupovali boty nebo matraci na konkrétní rozměr postele. Věřte nebo ne, tyto informace hrají při výběru pneumatik zásadní roli.

Šířka, profil, průměr období - základní informace pneu Šířka, profil, průměr období - základní informace pneu | youtube

2. Jak je zjistit?

Především záleží, pro jaké období chcete obutí na kola kupovat. Podle svých současných pneumatik, které máte na autě nebo v garáži, opište celý rozměr včetně indexu za ním. Najdete jej na profilu pneumatiky. Raději zkontrolujte všechna kola. Existují totiž vozidla, která mají jiný rozměr kol na přední a zadní nápravě.

Zjistěte správný rozměr Zjistěte správný rozměr | youtube

3. Kontrola rozměrů pneumatik

Opsané údaje byste měli pro jistotu ověřit, zda souhlasí s údaji uvedenými ve velkém technickém průkazu. Vyhnete se tak potížím při technické kontrole, při řešení problémů s pojišťovnou, silniční kontrole nebo při pouhé výměně pneumatik. Další povolené rozměry naleznete ve velkém technickém průkazu v dalších záznamech. Pokud by se vám ani jedny údaje neshodovaly, můžete zavolat na číslo +420 547 425 372, kde vám poradí, jak problém vyřešit.

Zkontrolujte, zda souhlasí s údaji v technickém průkazu Zkontrolujte, zda souhlasí s údaji v technickém průkazu | youtube

4. Vyhledání správného rozměru

Na webových stránkách pneumatiky.cz vyhledejte příslušný formulář a zadejte do něho rozměry i období. Vyjede vám seznam pneumatik, o kterých budete mít jistotu, že je bez problému nazujete na kola vašeho automobilu.

Zadejte rozměry do formuláře na webu Zadejte rozměry do formuláře na webu | youtube

5. Volba indexů pneumatik

Nosnostní a rychlostní index jsou další dva důležité údaje, které byste si měli opsat. Ze zákona může být rychlostní index stejný nebo vyšší, než je uvedeno v technickém průkazu. U zimní může být naopak nižší. Nosnostní index může být vyšší, ale v žádném případě nižší! Dodržování indexu je důležité nejen pro vaši bezpečnost, ale také pro jistotu plnění od pojišťovny v případě dopravní nehody.

Rychlostní a hmotnostní indexy jsou další důležité údaje pro výběr pneu Rychlostní a hmotnostní indexy jsou další důležité údaje pro výběr pneu | youtube

6. Zjednodušení výběru pneumatik

Pokud se ztrácíte v množství výrobců a vzorků pneumatik a nevíte, co si počít, pneumatiky.cz mají na stránkách filtr, kterým si výběr nejvhodnějších produktů výrazně zjednodušíte. Stačí si zvolit vlastnost pneumatiky, která je pro vás nejdůležitější, a k ní míru bezpečnosti. Čím bezpečnější a kvalitnější pneumatiku chcete, tím musí být vyšší vaše zvolené hodnoty.

Pro jednodušší výběr zvolte možnost filtrování Pro jednodušší výběr zvolte možnost filtrování | youtube

VIDEO: 6 kroků, jak vybrat správné pneu

Lubica258 ( 22. ledna 2019 21:42 )

Já si dávám na pneumatiky pozor, abych je měl v pořádku a nejdéle po 4 letech si kupuji nové z https://www.pneuok.cz/ . Samozřejmě přezouvám zimní a letní a průběžně je kontroluji, aby nebyly sjeté a byly dost nafouklé.

bizon_pepa ( 26. listopadu 2018 11:33 )

Uz jsem se lekl, ze u Audi znacky A4 za to mohla rychlost. Ale zavinily to zimaky. Skoda, ze je vážený pan policajt nevyfotil poradne.

slovan1954 ( 26. listopadu 2018 06:08 )

Když někdo už v garáži jede 80 tkou-tak výsledek nedá na sebe dlouho čekat! Padni komu padni!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání