Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Otrava slavného vinaře Mošeho (†46): Expert popsal, jak zemřel

Autor: vet, DH, lm, csk - 
31. října 2018
09:33

Dobré víno dokáže přinést radost každému, kdo jej dokáže náležitě ocenit. Až do posledních chvil se z něj těšil i věhlasný výrobce košer vína František Moše Váňa (†46). Jenže jeho záliba se mu nakonec stala i osudnou. V jedné ze svých kádí našel smrt. Co přesně se stalo?

Spolumajitel věhlasného Českého vinařství Chrámce přišel tragicky o život minulý pátek. Váňa se stal obětí profese, kterou miloval. „Nahýbal se nad kádí, spadl a otrávil se plynem z kvasícího červeného rmutu...“ napsal jeden z jeho blízkých.

V kádi našla vinaře jeho kolegyně. Vydala se ho hledat, když se delší dobu nevracel z odebírání vzorků. „Pokoušela se ho s kolegy vytáhnout, ale nepodařilo se jim to. Vyprostili ho až hasiči. Ti ho pak oživovali, bohužel marně,“ uvedla policejní mluvčí Ludmila Světláková. Tragédie je o to větší, že po špičkovém vinaři zůstala manželka s dvěma malými dcerami. Svatbu měli teprve před sedmi lety na zelené vinici.

Přesnou příčinu smrti ozřejmí pitva, vinaři se však s největší pravděpodobností stal osudným zákeřný oxid uhličitý. Tento plyn vzniká při kvašení vína, přeměnou cukrů na alkohol. Z jednoho litru moštu o průměrné cukernatosti se vyprodukuje 55 až 60 litrů CO2 a plyn lze jen velmi špatně detekovat. „Je to plyn výrazně těžší než vzduch a je bez zápachu. Nelze ho tedy čichem zaregistrovat,“ vysvětlil Ing. Mojmír Baroň, Ph.D., vedoucí Ústavu vinohradnictví a vinařství Mendelovy univerzity v Brně.

„V krvi se váže na hemoglobin a vytěsňuje kyslík. Když se ho člověk nadýchá, působí stejně, jako když přestane dýchat. Mozek se odkrví a tělo vypne funkce, dotyčný upadne do bezvědomí a bez rychlé pomoci zemře,“ popsal odborník.

Podle Mojmíra Baroně se vinaři s tímto plynem potýkají už od pradávna a na jižní Moravě už kvůli němu zemřely desítky lidí. Oxid uhličitý je těžší než vzduch, největší koncentrace je tedy vždy u podlahy. Proto staří vinaři v době kvašení zapalovali na podlaze sklepa svíčku. Jakmile koncentrace plynu stoupla, zhasla.

„Dnes jsou na to novější provozy nachystané. Tradiční sklepení to řeší nuceným odvětráváním. Pokud se podcení provozní podmínky, může ale i dnes dojít k neštěstí. Nemusí to být vždy otázka větrání. Někdy se stane, že člověk spadne do nádoby, kde probíhá kvašení, a není se pak schopen dostat ven,“ doplnil Baroň.

majojo ( 31. října 2018 17:57 )

Shakespeare: Richard III., 2. dějství.

5nastolevceskych ( 31. října 2018 13:33 )

Utopit se ve víně, jak romantické...

europa ( 31. října 2018 12:11 )

Koho sakra zajímá, jak zemřel nějakej židák? Jděte s tím už do řiti

soudruh ( 31. října 2018 11:43 )

Dotaz?? kolik měl v žíle,asi dost !!

kollerpetr ( 31. října 2018 11:23 )

--_--Najděte nahé dívky ve svém okolí zde : Huit.Re/Divky

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání