Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zemřel „čínský Tolkien“ (†94). Ročně prodal miliony knih, inspiroval komiksy i hry

Autor: Darina Jíchová - 
31. října 2018
19:15

Čína a celý literární svět přišly o legendu. Ve věku 94 let zemřel spisovatel a jeden ze zakladatelů čínské dobrodružné prózy Ťin Jung. Jeho díla v sobě spojují hrdinství, bojová umění a mytologické příběhy. V jeho domovině mu přezdívali „Tolkien čínské literatury“, zprávu o jeho smrti přinesla stanice BBC.

Jung, pravým jménem Louis Čcha Leung-jung, zemřel v úterý v hongkongské nemocnici. Přestože je jeho jméno v západním světě v podstatě neznámé, v Číně se ročně prodávají miliony jeho knih. Založil celý žánr, který inspiroval nespočet televizních seriálů, komiksů a videoher.

Literární kritici jeho význam pro čínskou dobrodružnou prózu wu-sai přirovnávají k vlivu, který má John R. R. Tolkien na žánr fantasy. „Nemyslím si, že existuje jiný autor, který dominoval čínské literární scéně tak, jak se to podařilo Ťinovi. Stejně jako Tolkienovo dílo i jako knihy přežily desetiletí,“ uvedla profesorka literatury Eileen Chowová.

Dobrodružné knihy přežily i Mao Ce-tunga

Ťin pocházel z východočínského města Haining, od roku 1948 ale žil v Hongkongu, kde pracoval jako reportér a editor. V letech 1955–1972 napsal 15 knih včetně jeho nejslavnější ságy Legenda kondorských hrdinů, trilogie popisuje osudy dvou vojáků během války v dobách Říše Sung.

Jeho kariéry se dotkla doba kulturní revoluce, kdy tehdejší vůdce Mao Ce-tung přikázal zničit většinu „staré čínské kultury“. „Během tohoto období, mluvíme o letech 1966 až 1969, bylo bojové umění – jeden z hlavních prvků jeho příběhů – považováno za duchovní znečištění. Jeho knihy sice hltali lidé na Tchaj-wanu, v Singapuru nebo Hongkongu, v Číně ho ale číst nesměli,“ vysvětlila Chowová.

Ve věku devadesáti čtyř let zemřel spisovatel a jeden ze zakladatelů čínské dobrodružné prózy Ťin Jung. Jeho díla inspirovala televizní seriály, komiksy a počítačové hry. Ve věku devadesáti čtyř let zemřel spisovatel a jeden ze zakladatelů čínské dobrodružné prózy Ťin Jung. Jeho díla inspirovala televizní seriály, komiksy a počítačové hry. | ČTK

„Kulturní revoluce v jisté formě působila až do Maovy smrti v roce 1976. Jeho nástupce Teng Siao-pching  byl velkým fanouškem Ťinových děl a představil ho čínské společnosti. Náhle se z něj stal velmi populární autor,“ zmínila Chowová a rovněž připomněla, že Ťin má velký význam i pro publicistiku. Je spoluzakladatelem čínského deníku Ming Pao vycházejícího v Hongkongu. Dnes patří mezi nejčtenější list.

Čínská Hra o trůny, Harry Potter i Pán prstenů

Chowová Ťinova díla připodobnila k populární Hře o trůny amerického spisovatele George R. R. Martina. „Představte si postavy Hry o trůny a přidejte k tomu tradiční čínská bojová umění. Jeho příběhy mají podobné elementy jako například Harry Potter nebo Pán prstenů. Na rozdíl od Tolkiena jsou ale Ťinovi hrdinové většinou lidé,“ dodala literátka.

„Podařilo se mu v jednom snoubit čínskou historii s mytologií a romanci s magickými prvky. Jeho postavy, hrdinové i zloduši, ovládají bojová umění, a příběhy jsou tak plné soubojů. Velkou roli u něj také hrají ženské postavy. Nejsou jen pasivními dámami v nesnázích, jsou smělé a plně propracované. Často jsou to válečnice,“ popsala Chowová.

Číňané s jeho příběhy vyrůstali, teď teskní

Literáti rovněž obdivují jeho styl. „Jeho vyprávění měla jistý poetický nádech,“ uvádějí odborníci. Pro mnoho svých čtenářů byl důležitou postavou, s jeho knihami vyrůstali. Krátce po zprávě o jeho smrti čínskou sociální síť Weibo zaplnily miliony příspěvků, kde lidé sdíleli, co pro ně Ťin znamenal.

„Můj dnešní pohled na svět určoval Ťin, jeho knihy a postavy. S jeho smrtí můžu říct, že moje dětství je definitivně u konce. Je zvláštní, že všichni moji oblíbení hrdinové jsou ženy. Ukázal, že ženy jsou statečnější než muži,“ napsal jeden z jeho fanoušků. Prostřednictví internetu se s ním rozloučili i další přední autoři a další umělci.

 

Zobrazit celou diskusi