Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Tragická smrt slavného vinaře Moše (†46): Smrt si předpověděl v básni!

Autor: DH, lm - 
27. října 2018
18:20

K obrovské tragédii došlo v pátek ve vinařství v Chrámcích na Mostecku. O život tu přišel spolumajitel a výrobce košer vína František Moše Váňa (†46). Podle dostupných informací spadl do jedné z kádí s kvasícími hrozny a otrávil se. Předtím napsal kamarádovi do esemesky báseň, ve které jako by předpověděl vlastní smutný osud. Text na Facebooku sdílel právě jeho přítel Bogdan.

„Zemřel Moše Váňa, vinař a kamarád, jeden z nejmilejších lidí, jaké jsem znal. Nahýbal se nad kádí a otrávil se plynem z kvasícího červeného rmutu,“ napsal na sociální síti Bogdan Trojak, česko-polský básník a publicista.

Ve svém příspěvku také uvedl, že si s tragicky zesnulým básníkem často vyměňovali po sms zprávách krátká čtyřverší. A v tom posledním si vinař nevědomky předpověděl vlastní smrt.

„Tak blízko je k rmutovému klobouku, jsem hobit, nalepíš mě, pabouku, už dlouho jsem neměl bublavou lázeň, ale, vážení, chce to kázeň,“ stálo ve zprávě, kterou svému příteli poslal v den tragédie.

Trojak v tu chvíli asi ani netušil, že se jedná o poslední zprávy od kamaráda. Telefon zanedlouho pípnul ještě jednou, naposledy. „Chichi. purpurový slunc vyzývá nás: žbluňc,“ stálo v další zprávě od Moše.

A to bylo to poslední, co před svojí smrtí ještě stihl světu velký vinař sdělit. Kromě velkého vinařství, které ztratilo svého pána, po něm zůstala zdrcená manželka a dvě malé dcery. Smutní ale i desítky dalších lidí, kteří vyjadřují svou soustrast na internetu. „Moše, nikdy nezapomenu! Bůh si přivíjí ty nejmilejší, nejsprávnější a nejkrásnější lidi,“ napsal syn rabína Karola Sidona Daniel.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání