Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Podnikatele Jana popravili před zraky manželky a dcery (7): Odsouzen byl expolicista

Autor: shp - 
26. října 2018
15:20

V případu vraždy slovenského podnikatele Jána Kubašiaka, kterého popravili v jeho domě v přítomnosti manželky a malé dcery, ve čtvrtek padl další verdikt. Okresní soud v Banské Bystrici odsoudil bývalého policistu z Března, který byl podle obžaloby zprostředkovatelem loupežného přepadení.

Jeho jméno se začalo v souvislosti s vraždou objevovat několik let po brutální popravě v Polomce poté, co promluvil jeden z hlavních aktérů loupeže. O tom, že si přepadení za dva miliony korun objednal Igor Šajgal, vypověděl bývalý vyšetřovatel Róbert Petluš, odpykávající si 25letý trest za vraždu podnikatele.

Zprostředkovatelem měl být právě obžalovaný 59letý Miroslav. „Není to jednoduché vzpomínat na takové věci po takto dlouhém čase,“ řekla TV JOJ Mária Sihelská, manželka oběti. Ta viděla vraždu svého chotě na vlastní oči společně s tehdy sedmiletou dcerou. Obžalovaný muž, bývalý policista z Března, si měl najmout trojici okolo Róberta Pletluše na získání dokumentů z trezoru Jána Kubašiaka.

On sám to ale v minulosti popřel. Podle soudu je obžalovaný muž zprostředkovatelem loupežného přepadení a vyměřil mu čtyřletý trest. „Když se on cítí nevinný a valí se na něho věc, která je pro obyčejného člověka katastrofální, tak mu jeho psychický stav neumožňuje zúčastnit se pojednávání,“ uvedl jeho obhájce Ondrej Zachar.

Obžalovaný byl uznán vinným ve smyslu žalovaného trestného činu se zohledněním všech specifických okolností vzhledem na závažnější způsob konání,“ řekl prokurátor Rastislav Remeta. Dvanáct let od vraždy padl v případu další verdikt. Před měsícem stejný soud odsoudil i samotného objednavatele Igora Šajgala.

Motivem loupeže byly neshody ve společném byznysu. Případ ale skončil popravou v domě podnikatele v době, kdy vše viděly jeho manželka a malá dcerka. Na Šajgala byl později vydán mezinárodní zatýkací rozkaz. Dopadnout se ho však dosud nepodařilo.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání