Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

PRVNÍ FOTO: Unesený miliardář (43) byl po týdnu propuštěn: Vrátili ho v teplácích. Za tučné výkupné?

Autor: ČTK - 
20. října 2018
08:37

Nejmladší africký dolarový miliardář Mohammed „Mo“ Dewji (43) , který byl před více než týdnem unesen v Tanzanii, je zpět v bezpečí domova. Oznámila to rodinná firma, kterou vede. Miliardář byl unesen 11. října před luxusním hotelem v hospodářské metropoli Tanzanie Dáresalámu.

Rodina následně nabídla odměnu ve výši miliardy tanzanských šilinků (9,8 milionu korun) za informaci o Dewjim. Jakým způsobem se Dewji dostal na svobodu, rodinná firma neupřesnila. Pouze poděkovala všem, kteří se na jeho osvobození podíleli.

Osvobození Dewjiho, který v minulosti působil také jako poslanec tanzanského parlamentu, potvrdil dnes na twitteru i ministr životního prostředí January Makamba. Podle něj má Dewji na rukou a nohou pohmožděniny od toho, jak byl únosci spoután. Zprávu o propuštění miliardáře doprovodilo také video, na kterém s rukama sepjatýma Dewji děkuje všem, kdo se na jeho záchraně podíleli. 

Na sobě má bílé tričko a šedé tepláky, zřejmě oděv, v němž byl zastižen před fitness clubem. Na videu je očividně otřesený, jeho tvář je zarostlá několikadenním strništěm.

Video  První záběry zachráněného miliardáře  - youtube.com
Video se připravuje ...

Dewji stojí v čele společnosti MeTL, kterou v 70. letech založil jeho otec a jež podniká v zemědělství, pojišťovnictví, dopravě, logistice a potravinářství. Časopis Forbes označuje Dewjiho ze nejmladšího afrického miliardáře. Jeho majetek se odhaduje na 1,5 miliardy dolarů (cca 35 miliard korun).

Dewjiho před hotelem unesli čtyři maskovaní muži. Policie v souvislosti s únosem zadržela 30 lidí. Podle dosavadních poznatků akci řídili dva běloši, motiv je ale neznámý. 

 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání