Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Jako zázrakem přežil dva dny pod vodou. Potopený trajekt dalších 207 lidí pohřbil

Autor: ČTK - 
22. září 2018
17:50

Počet obětí nehody trajektu, který se ve čtvrtek večer potopil u tanzanských břehů Viktoriina jezera, stoupl na 207, uvedla agentura AP s odvoláním na místní představitele. Armádní potápěči dnes u vraku lodi pátrali po přeživších; zaslechli totiž zvuky, které naznačovaly, že by ve vodě mohl být ještě někdo živý. Nakonec objevili jednoho muže, který přežil ve vzduchové bublině. Jeho zdravotní stav je nicméně vážný. Celkově týmy zachránily 41 lidí.

V okolí lodi se mezitím objevují stále nová těla obětí, na místo neštěstí již dorazily desítky dřevěných rakví. Podle zástupce tanzanské vlády Johna Kijaziho počet mrtvých vzrostl na 207 a tato bilance se nejspíš dál zvýší, i když pátrání bylo oficiálně ukončeno.

Úřady předpokládají, že trajekt se převrhl kvůli přetížení nákladem i cestujícími. Plavidlo bylo totiž určeno pro stovku lidí, na palubě jich ale byl podle svědků více než čtyřnásobek. Zda tomu tak skutečně bylo, není ovšem možné ověřit. Agentura Reuters uvedla, že prodejce palubních lístků zahynul a záznamové zařízení lodi se ztratilo.

Tanzanský prezident John Magufuli v pátek nařídil zatknout „všechny osoby, které byly do provozování trajektu jakkoli zapojeny“. Vyhlásil rovněž čtyřdenní státní smutek.

Zobrazit celou diskusi