Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Vražda kvůli dědictví! Diplomat nechal zavraždit miliardářku, dostal doživotí

Autor: ČTK, chal - 
17. října 2018
20:33

Francouzský soud ve středu poslal na doživotí do vězení polského podnikatele a bývalého polského honorárního konzula v Monaku Wojciecha Janowského, který kvůli dědictví nechal zavraždit monackou miliardářku Helene Pastorovou, s jejíž dcerou se měl oženit. Střelec a jeho další pomocník dostali rovněž doživotní tresty, napsala agentura Reuters. Podnikatelův právník již dal najevo, že se odvolá.

Sedmasedmdesátiletá Pastorová zemřela na následky zranění, které utrpěla při útoku ve francouzském Nice v květnu 2014. Střelec ji zasáhl, když jela autem.

Čtyři dny po útoku svým zraněním podlehl i její řidič. Soud v Aix-en-Provence shledal Janowského vinným z obou vražd.

Jak uvedl o aféře již dříve francouzský deník Le Figaro, dcera Pastorové Sylvia se do Janowského bláznivě zamilovala a jako svému partnerovi mu nebránila čerpat peníze z její renty 500.000 eur (13 milionů korun), kterou dceři vyplácela matka každý měsíc.

Uvažovali o svatbě a Polák se domníval, že po smrti matky si bude moci užívat zděděného pohádkového bohatství prostřednictvím své ženy.

Policie nejdřív vraždu vyšetřovala jako útok mafie. Vykonavatele se jí podařilo dopadnout díky telefonním hovorům, kterých musela projít přibližně 3,5 milionu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání