Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Tennessee po devíti letech popravila vězně: Smrtící injekci dostal za znásilnění a vraždu sedmileté dívky

Tennessee po devíti letech popravila vězně: Smrtící injekci dostal trestanec za znásilnění a vraždu sedmileté dívky (ilustrační foto)
Tennessee po devíti letech popravila vězně: Smrtící injekci dostal trestanec za znásilnění a vraždu sedmileté dívky (ilustrační foto)  (Autor: Profimedia)
Autor: ČTK - 
10. srpna 2018
07:58

Americký stát Tennessee ve čtvrtek po devíti letech popravil odsouzeného zločince. Smrtící injekcí skončil v nashvillské věznici život muže potrestaného za znásilnění a vraždu sedmileté dívky. Nepomohl mu ani protest proti využití kombinace látek v injekci, které podle jeho advokáta mohou způsobovat popravovanému bolest.

Devětapadesátiletý Billy Ray Irick byl soudem shledán vinným ze zločinů spáchaných na dívce z města Knoxville, o kterou měl v roce 1985 pečovat. "Chci jen říci, že je mi to vážně líto, a to, to je všechno," zněla podle AP jeho poslední slova. Soud před popravou zamítl žádost o její zrušení, které chtěl Irickův advokát kvůli údajně nevhodné kombinaci látek v injekci.

V Tennessee se totiž k utišení bolesti z používaných jedů nasazuje do smrtící směsi midazolam, jehož účinnost advokát Iricka spolu s obhájci dalších odsouzenců zpochybnil. Krátce po aplikaci injekce začal popravovaný muž ztěžka dýchat, vydávat hrdelní zvuky a kašlat. Soudní asistent se pokoušel zkontrolovat jeho stav, ale podle AP se nesetkal se žádnou odezvou. Za dalších několik minut byl Irick prohlášen za mrtvého.

Tennessee patří k těm americkým státům, kde jsou sice popravy legálním nástrojem trestání zločinců, avšak používají se velmi zřídka. Předchozí se konala v roce 2009, kdy byl popraven muž, který při loupeži v obchodě zavraždil tři lidi. Jedním z důvodů malého počtu popravených je fakt, že se věznicím nedostává medikamentů použitelných ve smrtících injekcích, neboť někteří výrobci své produkty odmítají k popravám poskytovat.

Dannero ( 4. října 2018 21:35 )

nepopravuje se protože výrobci odmítají poskytovat látky na popravu vrahů? Asi si neuvědomují že oběti takovouto výsadu neměli a už vůbec se vrah neohlížel na prožité utrpení, spíš naopak a teď si stěžují že můžou při popravě trpět.Když vidím v případech FBI ty strašlivé věci co tito vrazi svým obětem dělali, není na světě dost bolesti kterou by si ti vrazi zasloužili při popravě prožít. Takže pokud tedy nejsou injekce, můžou použít provaz nebo tupou sekeru.

pajato73 ( 10. srpna 2018 08:57 )

no aby ho to chudaka jeste nebolelo!!! Jen aby trpel...stejne jako jeho obet tenkrat a jeji rodina!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání