Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Bral bych trest smrti, říká Antonín. Zastřelil tchána (†86), který terorizoval jeho manželku

Autor: shp - 
9. srpna 2018
19:02

Léta snášel tyranii a ponižování. Byl svědkem, že i jeho milovaná manželka Hana prochází stejným martyriem. Když ji despotický tchán Luděk (†86) v Bedihošti na Prostějovsku napadl a začal dusit, došla Antonínu Pospíšilovi veškerá trpělivost. Vzal do ruky zbraň a tyrana zastřelil. Odsouzen byl na 13 let ve vězení. Nyní zpoza mříží píše, že by si přál raději trest smrti.

Raději bych bral trest smrti. Nechce se mi vůbec žít, jsem plný zoufalství a malomyslnosti,“ napsal Antonín před pár dny z vězení listu MF Dnes. Ztratil totiž poslední naději na to, že by mohl být propuštěn z vězení. Upínal se totiž k milosti od prezidenta. Tu ale nedostal. Hradní kancelář uvedla, že prezident přenesl pravomoc v řízení o udělení milosti na ministerstvo spravedlnosti.

Odtamtud Antonínovi dali vědět, že šanci mají víceméně jen lidé trpící nevyléčitelnou chorobou bezprostředně ohrožující jejich život. „Přes veškeré pochopení Vašeho ojedinělého případu nejsou výše uvedené podmínky splněny,“ napsali v dopise. Za Antonína se přitom postavila řada svědků u soudu, starosta obce Jiří Zips a bezmála 400 lidí z Bedihoště podepsalo petici na jeho podporu. Nic z toho nestačilo.

Byla to poprava

Krajský soud v Brně prohlásil, že zeť usmrtil tchána „zákeřně a mstivě a nedal mu nejmenší šanci na obranu. Byla to poprava“. I soudní znalkyně z oboru psychiatrie Marta Holanová označila jeho skutek za selhání osobnosti. „Nejednalo se zjevně o afekt, kdy v někom takříkajíc bouchnou saze, pan Pospíšil se napil na kuráž a nelegálně drženou zbraň musel i znovu nabít,“ prohlásila.

Despotický muž přitom tyranizoval svou dceru a zetě mnoho let. Antonínovi dával jasně najevo, že si představoval, že si Hana přivede domů někoho lepšího. Šikana se s přibývajícími lety stupňovala. „Ty mi neunikneš, přivandrovalče, tebe nervově zničím. Manželka kvůli jeho scénám prodělala dvakrát srdeční selhání,“ popsal Antonín, co se dělo doma.

Manželka je na tom zdravotně špatně

Když tchán Hanu přirazil k radiátoru a začal ji škrtit, Antonín ho dvakrát střelil. Muž byl na místě mrtvý. Hana má od té doby vážné zdravotní problémy. Žije s kardiostimulátorem, má operované srdce, trpí astmatem a u psychiatra se léčí z depresí. Psychické potíže má i jediný syn páru. Vypadá to, jako by je všechny Luděk terorizoval i po své smrti.

„On je zoufalý kvůli mně, protože jsem vážně nemocná a na všechno jsem zůstala sama. Nemůžu pracovat, zkolabovala bych. Pořád mi píše, modlí se. Voláme si každý den. V neděli jsme za ním byli se synem a vnoučaty, tak se trošku potěšil,“ prohlásila Hana Pospíšilová. Antonín má ještě naději, že by byl z vězení propuštěn krátkodobě na pár dní, kdyby ředitel přerušil výkon trestu z obzvlášť závažných důvodů. Cesta k tomu je však obtížná.

Monikay ( 10. srpna 2018 18:12 )

Mám pro něj pochopení, bohužel v jeho neprospěch asi svědčilo i to, že se s rodinou neodstěhoval jinam a neřešil to prostě útěkem od despoty. Takhle vlastně zničil jejich zbytek života.

Amrasha ( 10. srpna 2018 03:25 )

 Chápu ho. Je hrozné, když jeden sobecký člověk v rodině, zničí životy x lidem a psychicky je zdeptá. No a prezidentská milost? Na tu zde dosahuji jine kalibry!

nika70 ( 9. srpna 2018 21:03 )

Já se jen divím tomu, proč si buď tchána nesrovnal do latě už dávno a nebo proč se z domu neodstěhovali. Pak to nemuselo dojít tak daleko.

majka60 ( 9. srpna 2018 20:18 )

Je to hrozné, když je v domě takový šmejd člověk a ničí druhým životy. Nedivím se pánovi, že tchána odstřelil jak prašivého psa. Mám takovou hnus švagrovou, ale věkem už jí ubývá sil a už moc nerypákuje.Nebýt jejich rodičů,kteří byli moc fajn, tak jsem byla asi taky v černé kronice.

hayena ( 9. srpna 2018 20:16 )

To by pán musel být Janoušek. To by ho propustili na neuvěřitelně dlouhou dobu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání