Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Co předcházelo popravě Blanky v Jihlavě: Nůž pod krkem, otrávení psi a spory o miliony

18. prosince 2017
20:55

Dlouholeté spory vyvrcholily vraždou. Jiří D. (†64), který v pátek v Jihlavě chladnokrevně zastřelil svou exmanželku Blanku (†71), měl krátce před tragédií přijít téměř o všechno, včetně střechy nad hlavou. Soudy přikleply majetek jeho ženě a nejspíš to bylo důvodem brutální popravy za bílého dne.

Blanka D. spolu se svým manželem Jiřím provozovala několik firem. Podle informací MF DNES spolu vlastnili v Jihlavě například autoservisy nebo stanici technické kontroly. Po rozchodu začaly vleklé soudní spory o majetek, který nashromáždili. V soudních stáních měla ale více štěstí Blanka a Jiří postupně přicházel o majetek. „Šlo o velké majetky,“ řekl deníku Martin Málek, který se zastřelenou spolupracoval v jednom nadačním fondu.

„Měl přijít i o dům, v kterém žil ve Štokách. Přišel prakticky o všechno,“ prozradil rodinný známý. Naposledy spolu exmanželé stanuli před soudem minulý týden a právě tento verdikt mohl být příčinou páteční tragédie. „Jejich spory byly opravdu velké a věděl jsem, že jí často i vyhrožoval. Že to ale zajde až takhle daleko, to by mě ani v nejdivočejších snech nenapadlo,“ dodal Málek.

Spory bývalých životních a obchodních partnerů totiž nezůstaly jen v soudní rovině. Jiří měl svou bývalou ženu několik let terorizovat, kvůli čemuž se Blanka nedávno obrátila i na policii. Expartner jí měl začátkem prosince dokonce dát nůž pod krk a vyhrožovat zabitím. Předtím v dubnu se Blance někdo pokusil otrávit psy, podle známých nejspíš opět Jiří.

Konflikty exmanželů v pátek přerostly ve vraždu. Blanka zastavila se svým autem na křižovatce ulic Slavíčkova a Sokolovská v Jihlavě a v tu chvíli z druhého vozu, který zastavil vedle ní, začal Jiří střílet. Ženu zasáhl čtyřmi ranami, vypálil jich minimálně šest. Pak z místa střelby ujel.

Zraněné ženě začala ihned poskytovat první pomoc bývalá zdravotní sestřička, která šla kolem. „Zahájila jsem resuscitaci, kterou jsem prováděla až do příjezdu sanitky,“ popsala TV Nova Eva Pospíšilová. „Určitý obavy jsme měli, protože střelec byl vlastně pryč a nikdo nevěděl, co se mu děje v hlavě,“ dodala. 

Tělo Jiřího bylo nalezeno v sobotu na Chrudimsku, podle policie se zastřelil svou legálně drženou zbraní. „Viděl jsem to tratoliště krve u hlavy. Tak se mi udělalo trošku zle. V naprosto nepřirozený poloze. Hned mi bylo jasný, že to není obyčejný spadnutí přes mostek,“ řekl TV Nova údajný nálezce těla.

reenata ( 19. prosince 2017 07:08 )

Soudit jejich počiny mi nenáleží.Neznala jsem je,ale co mě udivuje,je opět práce naší POLICIE ČR.Jak mohou nechat legálně drženou zbran člověku,na kterého je přivolána policie,že dotyčný vyhrožuje smrtí!Za to by měl nést dotyčný ,který sepisoval protokol nést též odpovědnost..odfláknutá práce ,dle mého a následek...dva mrtví

apple ( 19. prosince 2017 06:58 )

 Nemuselo se to stat, v jejim.pripade to byla nenazrana krava co ho chtela oskubat. Ted je v drevenem penalu

deratizater ( 19. prosince 2017 02:38 )

Je to divné že ho pomocí soudů oškubala o všechno.Asi byla mazaná a měla vše napsané na sebe.Zoufalí lidé dělají zoufalé věci.Pokud se soudil o miliony a prohrál soudy tak musel navíc taky zaplatit několikrát 5% advokátům a za soudní poplatky a to mohly být dohromady statisíce .

jansochor ( 18. prosince 2017 21:47 )

Sebrala mu všechno a pistole byla to jediné co mu nesebrala. Jó milá paní, dobré advokáty sehnat není všechno, teď stojíte před jiným soudem, kde se zodpovídá každý sám za sebe a žádní advokáti tam nejsou.

amaliana ( 18. prosince 2017 21:25 )

 Jakkoliv je toto smutný příběh, šlo o lidi, kteří se kdysi nejspíš měli velmi rádi, když sepak rozvádějí, vždy je v první řadě o peníze, škoda že se přes tohle ani jeden z nich neuměl přenést a prostě si to rozdělit rovným dílem..chápu že to je těžké, ale zmařit 2 životy a životy celého zbytku rodiny uvrhnout před Vánoci do smutku...já nevím, zbytečná tragédie

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání