Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Advokát Tomáš Zejda o případu Kajínek: Vraždil někdo z ciziny!

Autor: Jindřich Bíč - 
5. června 2017
05:40

Tomáš Zejda (61) obhajoval Jiřího Kajínka od roku 2000 s přestávkou až do doby, než dostal milost se sedmiletou podmínkou. Pokud by bylo potřeba, bude ho zastupovat i nadále. Proč si myslí, že je Kajínek nevinný, a proč měl obavy z jeho propuštění?

„Před patnácti lety jsem prohlásil: Když dostanu Kajínka z kriminálu, mohu spokojeně umřít. Nyní je venku a já si teď často na toto svoje neuvážené prohlášení vzpomenu. Umírat se mi ještě nechce,“ říká Tomáš Zejda v rozsáhlém rozhovoru, který Blesku poskytl pro knihu Jiří Kajínek 8505 dnů ke svobodě…

V roce 2000 advokátní komora ustanovila Zejdu Kajínkovi jako právního zástupce a on si ještě dnes pamatuje jejich první setkání. „Kajínka tehdy trestali samovazbou a dozorci přemýšleli, jak to udělat, abych se s ním mohl setkat. Nakonec to vyřešili jednoduše. Zavřeli mě k němu na samotku,“ směje se dnes advokát.

Fotogalerie Kajínek: Dojemné setkání se sestrou 130 fotografií

Seděli tam spolu sami zavření, advokát mu ukázal průkaz advokátní komory a zeptal se ho, co po něm klient žádá. Kajínek byl velmi soustředěný, věcný, osobnostně se vůbec neprojevoval, ale chtěl jediné… Svobodu.

VIDEO: Jaké byly první Kajínkovy chvíle na svobodě? Proč vyšel jen v tílku a s bundou přes ruku?

Video  Kajínek vyšel ven jen v tílku: Věci jsem rozdal vězňům, koupím si mobil  - Petr Soukup, David Vaníček, Tomáš Koníček
Video se připravuje ...

Zejda tedy podal žádost o milost tehdejšímu prezidentovi Václavu Havlovi, ale pak se objevil jiný advokát, který chtěl znovu otevřít Kajínkův případ. Zejda přestal nejslavnějšího českého vězně zastupovat a k případu se vrátil až v roce 2010, jelikož ho o to žádala Kajínkova přítelkyně a protože sám věří, že Kajínek není vrah, který zastřelil dva lidi a jednoho těžce zranil.

VŠE O PŘÍPADU JIŘÍHO KAJÍNKA ČTĚTE ZDE>>

„Podstatné je to, že tomu střelci bylo absolutně jedno, jestli na místě činu zanechá otisky prstů nebo zda bude někým později popisovaný. Ten chlap se tam 31. května 1993 v Českém Údolí vystavoval za denního světla. Dva svědci, kteří ho viděli, si ho mohli prohlížet jako v biografu, ale on je nechal žít,“ říká Zejda a dodává: „Jemu bylo srdečně jedno, jestli ho někdo bude popisovat, nebo ne. Podle mě musel vrah být cizinec.“

VIDEO: Kajínek má radost, že lidé věří v jeho nevinu

Video  Jiřího Kajínka (56) těší, že lidé, se kterými se potkal, nevěří, že někoho zavraždil.  - Hynek Zdeněk
Video se připravuje ...

Celý rozhovor, v němž Zejda uvádí další důkazy, které zpochybňují Kajínkovu vinu, si můžete přečíst v knize Jiří Kajínek 8505 dnů ke svobodě…

Nová kniha Blesku Nová kniha Blesku | Blesk

 

Objednávejte také přes SMS

Pošlete SMS na číslo 902 11 ve tvaru: KAJÍNEK mezera JMÉNO mezera PŘÍJMENÍ mezera ADRESA mezera MĚSTO mezera PSČ
Příklad: KAJINEK Jan Novak Prubezna 233 Olomouc 77900

Cena každé přijaté SMS je 60 Kč vč. DPH (zahrnuje poštovné i balné).

Provozuje CZECH NEWS CENTER, a. s., infolinka 296 363 199 ve všední dny 8–16 hod., mobil@cncenter.cz, www.platmobilem.cz.

Paas ( 20. června 2017 15:21 )

Myslis Orose, ktery z Boru tehdy nemohl poradne nic videt? Jak zasel na tu cestu, tak urcite nebyl videt... http://zpravy.idnes.cz/kajinkovi-neverim-nos-mezi-ocima-rika-lekar-ktery-znal-jeho-obet-p8i-/krimi.a spx?c=A100830_1441488_krimi_zep Navic, podle rozsudku utikal strelec na jih k prehrade, kdo sel podel trati mohl byt nekdo jiny.

Paas ( 20. června 2017 15:14 )

OMYL. Nemeli zbrane, ani nuz, progoze jim nekdo (podle rozsudku Krondak) kratce predtim (patek sobota nedele) sdelil, ze budou zatceni za nelegalni ozbrojovani, nemeli zbrojaky a ZADNE ZBRANE. V clanku je nesmysl, a nelogicka dedukce, ze strelec byl cizinec, strelec mel namirit i na ty dva kluky ale dosly mu naboje, udajne strelec nasledne strilel i po hnedem aute, ktere ho zacalo pronasledovat (zrejme jeden ze svedku, rybar, jmenem V.)! Alespon tak to meli ti kluci vypovedet prvnimu policistovi, ktery byl na miste 3 minuty po oznameni strelby, ktery se letos zastrelil (Felcman). Nevim, proc by nejmene 4 svedci natvrdo rikali roce 2004, ze je to Kajinek (kdyby to byl cizinec apod.), Pokos to rika dodnes a ti ostatni uz asi nemaji potrebu.

milan59 ( 5. června 2017 09:10 )

Zajímavost: dle rozsudku se Kajínek dopustil tím, že v zatáčkách pod plzeňskou věznicí Bory dne 30. května 1993 kolem 20.00 hod. zastřelil nejméně 12 výstřely plzeňského podnikatele Štefana Jandu (27) a jeho osobního strážce Juliána Pokoše (30), kteří cestovali v osobním automobilu Mazda. Těžce zraněn byl i další Jandův osobní strážce Vojtěch Pokoš (25) Zvláštnost je taková že podnikatel Janda měl sebou 2 osobní strážce jeden z nich byl stíhaný za krádež - Vojtěch Pokoš,kteří určitě měli sebou zbraně na obranu svého klienta ale nechali střílet jen Kajínka?

snehulak ( 5. června 2017 08:55 )

Ano, tys konečně kápnul na ten stěžejní důkaz. Udával spoluvězně, že fetují, je vrah! Obohatil jsi Slovník českých přísloví. Ode dneška nejen : " Kdo lže ten krade, ... " ale i : " Kdo udává, je vrah! " Genitální allahu!

19.3.1977 ( 5. června 2017 08:40 )

Zloděj, vrah, násilník a oblbovák v jedné osobě!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání