Pátek 10. května 2024
Svátek slaví Blažena, zítra Svatava
Polojasno 18°C

Konec mírovské legendy: Kajínek z vězení neutekl první!

Autor: dce, František Prachař - 
4. června 2017
05:00

Před téměř 17 lety se z Jiřího Kajínka stala legenda - podařilo se mu utéct z nejpřísněji střežené české věznice Mírov. Na doživotí odsouzený vrah ovšem nebyl prvním, kterému se to podařilo, jak si mnoho lidí myslí. Téměř pětadvacet let před ním uprchli z Mírova dokonce tři muži!

Byl březen 1976, když se ze zdí kolem věznice Mírov spouštěly tři mužské postavy. Kolem hlav jim hvízdaly kulky, doufali, že uprchnou na svobodu. Ani jednomu z nich se to ovšem nepodařilo, jeden z nich za to dokonce zaplatil životem...

Jiří Staněk (67) dostal v roce 1974 deset let za loupež a část si měl odsedět i na Mírově. "Byl jsem na zvláštním oddělení a mezi námi tam seděla jedna extra svině, pedofil Dzudzik. Ostatní se ho štítili, neměl lehký život, ale mně byl odporný nejvíc. A tak jsem ho trestal po svém." Staněk pedofilovi obmotal ručník kolem krku a přiškrcoval ho, dokud muž nezmodral. Za to si u soudu vysloužil tři roky ve vězení navíc.

Když ho měli přesunout do jiné věznice, dal se na eskortní cele do řeči s Františkem Chudáčkem (†35), který se mu svěřil, že chce v noci před přesunem utéct. Chudáček totiž přepiloval mříže pilkou na železo, kterou sebral v pracovních dílnách. „Štěrbiny v přepilovaných mřížích zalepil chlebem a ještě zapatlal popelem. Nikdo nic nepoznal,“ vzpomíná Jiří Staněk.

Při útěku se k nim připojil ještě třetí vězeň Olda Kepák. Z cely se rozhodli utéct při rozbřesku. A možná i to zhatilo jejich plány - stráže si jich všimly na obvodové zdi a začaly ihned pálit. 

"Olda to dostal dvakrát, do levého ramena a ruky, ale stačil seskočit a zmizet v lese. My s Frantou jsme museli skákat hned, to znamená z deseti metrů.“ Staněk si po doskoku zlomil pravý kotník, ale bolest necítil. „Zvedl jsem se a v tom vedle dopadl Franta. Měl ustřelenou polovinu hlavy a zpřelámal si nohy, vypadal jako hadrový panák.“

Staněk se kvůli bolesti kotníku, která se totiž brzy projevila, ukryl pod vrstvu starého listí. Jeden z dozorců ho nakonec našel tak, že na něj šlápl. A tak putoval zpátky za mříže.

Podrobnější příběh Jiřího Staňka a detaily útěku si můžete přečíst v Nedělním Blesku!

Video  Případ Kajínek přehledně: Vražda, útěk, doživotí a milost od Zemana  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Jiří Kajínek se ovšem svým úspěšným útěkem z Mírova proslavil mnohem víc. Neprchnul ovšem pouze odsud. V roce 1993 se nevrátil z přerušení výkonu trestu - v tu dobu spáchal dvojnásobnou nájemnou vraždu, za kterou byl později odsouzen na doživotí. V dubnu 1994 zadrželi dozorci ve vězení balíček s nožem, který měl Kajínkovi pomoci na svobodu.

O rok později překonal Kajínek zeď věznice v Českých Budějovicích, ještě týž den byl ale dopaden - náhodný kolemjdoucí mu podrazil nohy a umožnil jeho chycení policii. V roce 1996 utekl z věznice Valdice. Po 20 minutách byl ale nalezen na střeše jednoho z přístavků.

Jeho nejznámější útěk se odehrál 29. října 2000. Dopaden byl 8. prosince téhož roku v bytě Ludvíka Černého, jednoho z orlických vrahů, v Praze. V roce 2011 se měl o další útěk znovu pokusit, byl ale odhalen dřív, než ho mohl uskutečnit. Následně byl převezen do jiné věznice.

syrucek ( 4. června 2017 08:03 )

 Kramný tady aspoň vidíš, jak dopadneš, když tě pustí. Nalepí se na tebe půvabná šedesátiletá blondýna a média v honbě za ziskem na tobě nenechají nit suchou. Raději tam zůstaň!

snehulak ( 4. června 2017 08:02 )

Samozřejmě kromě tebe hulybuly, ty jsi z něj závistí úplně nepříčetný.

hurybury ( 4. června 2017 07:51 )

A na te Severni Moravě se ptali koho ? Nejspíš nějakého fanklubu Kajinkových nažhavených fanynek . Protože jinák tady je Vrah Kajinek skoro všem ukradeny a je jim jedno jestli hnije v base nebo se projíždi na lodičce a kochá se přírodou .

aIIahakbar ( 4. června 2017 07:23 )

Mezi lidskou spodinou určitě.

fe_ro.22-47 ( 4. června 2017 06:37 )

Vy novinářský komici...nejdřív chcete obnovení případu, potom omilostňění ....a teď se snažíte Kájinkovi ublížita a takle ho napadáte,že nebyl první...a kdyby .ještě jste tak tupí a nevidíte,že se jim to nepovedlo...pak se nedivte co si o vás myslí pan prezident....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání