Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zvěrolékař pašoval 42 zubožených štěňat: Zbídačelým pejskům jde o život!

Autor: Vlaďka Hradská, Zbyněk Schnapka, R. Vébrová - 
10. května 2017
18:54

Hrůzný pohled se naskytl německým policistům! To když v autě na dálnici A3 u Norimberka objevili 42 zubožených štěňat. Pejsky do Belgie pašoval český zvěrolékař Radim Holovský (59). Ten se zvířaty nekšeftuje poprvé.

Policisté zastavili octavii při rutinní kontrole. Hladová štěňátka byla namačkána v pěti plastových přepravkách na zadním sedadle, vodu k dispozici neměla. „Nejmladšímu zvířeti byly odhadem jen čtyři týdny. Před jízdou jim byly pravděpodobně podány medikamenty, aby štěňata převoz vydržela,“ řekl mluvčí policie Střední Franky Michael Petzold.

Psi nebyli očipovaní a řidič k nim neměl doklady. Zvěrolékaře policie po výslechu na kauci 2000 eur (52 tisíc korun) propustila. „Nedopustil se natolik závažného trestného činu, aby skončil ve vazbě,“ dodal Petzold.

Jak se Blesku podařilo zjistit, Radim Holovský není žádný svatoušek. Před 24 lety koupil v plzeňské zoo lamu, omráčil ji kladivem, vykrvil a maso prodal. I když měl na vše papíry, porážka zvířete přímo na půdě zoo šokovala návštěvníky. Holovskému pak mnozí přezdívali Doktor Lama.

Adresu své údajné ordinace má podle webu v rozlehlé vile ve Strakonicích. Na objektu ale není cedule a zvonky nenesou jméno. Jeho bývalá žena v úterý popřela, že by tam bydlel. „Nic mu tu nepatří, tady ho nenajdete, sídlí v Praze,“ řekla rázně.

Sousedé sice tvrdí, že Holovského občas zahlédnou sekat zahradu, nebo jak vystupuje před domem z auta, dům mu ale podle zápisu v katastru opravdu nepatří.

Zubožení psi deseti různých ras skončili v útulku. Ošetřovatelé se jim snaží zachránit život. „Dva pejsci jsou ve vážném stavu na veterinární klinice. Všechna štěňata mají průjmy, některá i změny na kůži. Jsou začervená, napadená parazity. Z kožíšků na nás vyskakovaly blechy. Něco tak otřesného jsem dlouho neviděla,“ řekla Tanja Schnabel z norimberského útulku.

Veterináři se obávají, že celý transport zvířat je nakažený parvovirózou. Jestliže laboratorní výsledky nemoc potvrdí, štěňátka velkou šanci na přežití nemají.

VIDEO: Fenka rekordmanka: Porodila 17 štěňat!

Co Holovský také provedl?

2002 - Převážel ilegálně přes Dolní Dvořiště nejen štěňata, ale i valuty. Chytila ho kontrola na hraničním přechodu. Z týrání zvířat byl nakonec jen přestupek.

2006 - Holovský dostal u Okresního soudu ve Frýdku-Místku rok vězení s tříletou podmínkou a pokutu 30 tisíc korun za to, že kšeftoval se zloději ptáků. Ti chráněné opeřence vybírali rovnou z hnízd a veterinář je prodal do Belgie.

2013 - Měl převážet načerno v plastikových bedýnkách čtyřtýdenní štěňata do Belgie. Chytili ho v Německu při kontrole u Schweinfurtu. Zvířata bez jídla a vody byla v hrozném stavu, 23 z nich uhynulo. Údajně dostal pokutu 10 000 eur (asi 250 tisíc korun).

 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání