Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pátrání po Míše (12) vedla bývalá dětská hvězda Kudláčková: Karty si prý raději nevyložila

Autor: Helena Lacinová - 
29. ledna 2017
05:01

Minus 10 ukazoval v sobotu krátce před desátou ráno teploměr na parkovišti před letním kinem v Ústí nad Labem. V tu dobu se začali scházet dobrovolníci, kteří dorazili pátrat po 17 dní nezvěstné Míše (12). Poslední přijela z Prahy kartářka, spisovatelka Michaela Kudláčková, bývalá dětská televizní hvězdička.

„Znám se s tetou Míši. A řekla jsem si, že bychom měli pomoci. Proto jsem tady,“ vysvětlovala, proč se připojila k výzvě facebookové skupiny Najdeme Míšu. Každý z účastníků sobotního pátrání, kteří přijeli z Teplic, České Lípy a Prahy, měl svůj důvod pomoci hledat holčičku, která zmizela 11. ledna.

Nejvíce jich bylo samozřejmě z Ústí nad Labem, kde Míša s matkou bydlí v domě Na Vlnovce. Například organizátorka akce Karolína Daníšková (21) dorazila proto, že její sestra (13) se s Míšou zná a zmizení kamarádky těžce prožívá.

Před půl dvanáctou dala pokyn k přesunu pod Střížovický vrch. Ten jim prý k propátrání doporučili policisté, protože areál letního kina, kde se skupina sešla, již prohledali.

Na malém parkovišti Karolína za pomoci kamarádky Jany a Michaely Kudláčkové rozdaly horký čaj a pokyny. Dobrovolníci, kterých byly asi dvě desítky, vyrazili směr Střížovický vrch. Zalesněná oblast je vzdálená asi půldruhého kilometru od místa bydliště pohřešované.

Plán byl následující. Pátrači, z nichž jeden vyrazil hledat jen v teniskách, měli postupovat v rojnici vedle sebe po pěti metrech. Jedna z žen vytáhla sáček s dívčinou černou mikinou a dala k ní čichnout černému psovi. Podle lidí ze skupiny to byl údajně speciálně vycvičený pes.

Pokyny byly uděleny a vyrazilo se. Mnozí se drápali do kopce, jiní šli po cestě. Po pěti minutách bylo po rojnici a každý šel sám za sebe. Zhruba po dvou hodinách se první dobrovlníci začali vracet z pátrací akce. Po nich další...

Výsledek? Akce byla neúspěšná. Tak jako dosavadní policejní pátrání po zmizelé dívce. Po druhé hodině pak poslední auto dobrovolníků odjelo z parkoviště.

Karty si nevyložila

Jednou z účastnic pátrání byla i Michaela Kudláčková, bývalá dětská televizní hvězdička, která nejvíce utkvěla v divácké paměti jako Barča Hrdinová v televizním seriálu My všichni školou povinní (1984). Teď je z ní kartářka.

Na otázku, zda si na zmizelou Míšu vyložila karty, odpověděla, že pro jistotu ne. „S kamarádkou, její tetou, už to řeším čtrnáct dní. První pocity byly silné, ty už se vytratily,“ řekla a dodala, že si stále jako všichni přeje Míšu najít živou.

Dívka zmizela pravděpodobně 11. ledna, kdy nepřišla do školy. Její matka nahlásila pohřešování tentýž den vpodvečer. Ráno kolem 5:00 odcházela do práce, dívku ale nekontrolovala. Dívčin telefon byl naposledy aktivní 10. ledna večer. Od večerních hodin 11. ledna je školačka vedena v databázi jako Dítě v ohrožení.

Anketa Blesku: Proč jste přijeli pátrat?

Otto Benyovszký (43), Praha:

„Jsem otec. Mám desetiletou dceru a dokážu se vžít do pocitů rodičů ztracené Míši. Nechci sedět se založenýma rukama, chci pomoci. Proto jsem přijel. Vzal jsem s sebou i psa. Vstával jsem v pět hodin.“

Otto Benyovszký (43), Praha Otto Benyovszký (43), Praha | Foto: Karek Kopáč

Elena Luvačenková (40), Teplice:

„Děsí mě představa, že bych to musela prožít jako rodič. Mám dvě děti. Syn je dospělý, ale dceři je třináct. Chci pomoci Míšu najít. Klidně tu budu celý den a poslouchat pokyny, abychom byli i jako dobrovolníci úspěšní.“

Elena Luvačenková (40), Teplice Elena Luvačenková (40), Teplice | Foto: Karek Kopáč

Martin František (60), Česká Lípa:

„Přijel jsem se synem Kubou. Chceme pomoci holčičku najít. Pro rodiče musí být nejhorší ta nejistota, co se s jejich dítětem děje. Nevědět je hrozné. Lepší je snad najít, i kdyby mělo jít o tu horší variantu.“

Martin František (60), Česká Lípa Martin František (60), Česká Lípa | Foto: Karek Kopáč

VŠE O PŘÍPADU ZTRACENÉ MÍŠI ZDE>>

 

Inka ( 30. ledna 2017 07:08 )

Kudláčková, Kudláčková, neumíš si poradit sama se sebou a za cenu se zviditelnit... potkáváme se téměř denně...tragédie !

pjotri ( 30. ledna 2017 00:44 )

Ja neznam decko, ktery by nechalo uplne vystavit mobil a neda ho pres noc nabit, aby byl dalsi den fit.A v jednopokojovym byte nevedet o decku? Cim se M. budila, kdyz ji nebudila matka (vedela by o ni) a mobil mela vybitej? Zmizla uz vecer.

pjotri ( 30. ledna 2017 00:41 )

Bylo by zajimavy zjistit IP cislo, odkud se ten X na FB pripojil.Klidne i matka ze svyho mobilu cestou do prace.Ale mrtvej mobil MIMO nabijecku svedci spis o tom, ze zmizela uz ten vecer, jinak by ho na nabijecku dala, musel uz rvat.

pjotri ( 30. ledna 2017 00:38 )

Jednopokojovy byt, jeji mobil aktivni ve 22.00. Od te doby off. Nasledujici den 5.00-6.00 na FB, ale matka ji rano nevidi. Telefon vybitej, tak odkud se pripojila? Z PC? Kdyby to byla matka, neprisla by pozde do prace?

pjotri ( 30. ledna 2017 00:32 )

Vysvetli mi jedno: PROC tam Kudlackova nedojela hned dalsi den, ale az po 17 dnech? Myslis, ze treba ja pojedu na takovou, predem zbytecnou akci, ca. 350 km??? A co z te akce bylo? Jaky uspech?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání