Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Měníte práci? Řekněte si správně o dost peněz. Víme, jak na to

Než si půjdete říci o zvýšení platu, přemýšlejte, čím budete argumentovat.
Než si půjdete říci o zvýšení platu, přemýšlejte, čím budete argumentovat.  (Autor: profimedia.cz)
Autor: ula - 
12. listopadu 2016
16:07

Nezaměstnanost je rekordně nízká a firmy se rvou o stávající i nové zaměstnance. Pokud jste se rozhodli změnit práci, je vhodná chvíle, protože podniky a firmy mají nedostatek lidí. Při schůzce s potencionálním zaměstnavatelem se dobře připravte i na otázku týkající se výše mzdy.

„V první řadě si dobře promyslete, jakou mzdu vlastně můžete za danou práci očekávat a požadovat. Pokud nemáte jasnější představu, jak bývá daná pracovní pozice finančně ohodnocena, udělejte si ještě před prvním pohovorem průzkum situace,“ doporučuje Ondřej Wysoglad. Kromě referencí od známých můžete řadu informací najít na internetu. Na některých pracovních portálech naleznete také užitečnou kalkulačku pro výpočet hrubé a čisté mzdy, o jejichž poměru a výši byste rovněž měli mít představu.

Zamyslete se nad rodinným rozpočtem

Dále si určete svoji vlastní cenu, do které promítnete nejen čas a nasazení, které nové práci věnujete, ale také finance potřebné k pokrytí vašeho rodinného rozpočtu a dalších finanční plánů. K vypočítané částce je následně vhodné přičíst ještě zhruba 10 procent a na pohovoru uvést tuto navýšenou sumu. Zaměstnavatelé se totiž často snaží o výši platu smlouvat, a nakonec byste tak mohli skončit na nižší částce, než jakou byste si přáli a potřebovali. „Pokud vás výše nástupní mzdy odrazuje, raději do zaměstnání vůbec nenastupujte. Výsledkem bude jedině vaše nespokojenost, která se přirozeně projeví i na vašich pracovních výsledcích,“ upozorňuje Wysoglad.

Nemluvte o platu jako první

Na pohovoru sami otázku platu nikdy neotvírejte a trpělivě vyčkejte, až vám ji položí sám personalista. Stůjte si za svým a očekávanou výši platu sdělujte zaměstnavateli zpříma a sebejistě. „Na pohovoru se vyplatí mít pro požadovanou výši mzdy připravené kvalitní a relevantní argumenty. Vyzdvihněte své vzdělání a zkušenosti, jedinečné odborné znalosti, ale i loajální přístup k zaměstnavateli, který podpoří jeho zájem investovat čas a peníze do vašeho zaškolení a dalšího rozvoje,“ doporučuje odborník. U méně kvalifikovaných pozic pak zaměstnavatelé ocení například samostatnost, včasné příchody do práce nebo manuální zručnost.

honzatrx ( 13. listopadu 2016 02:02 )

V článku jsou jen teoretické bláboly. V praxi je to tak, že ať argumentujete jakkoliv, vyhodí vás šéf nebo majitel se slovy, že máte být rádi, že máte práci a když se vám to nelíbí, můžete jít jinam. Tak jsem šel a vystřídal tak několik zaměstnání, všude je to stejné.

Ruzicka ( 12. listopadu 2016 19:15 )

Šéfe chtěl bych přidat. Šéf ho poklepe na rameno a řekne. Tak přidejte!

ivoadller ( 12. listopadu 2016 16:55 )

Tak se ani nedivím, že tel lempl zdenekk je bez práce.

santikxauz ( 12. listopadu 2016 16:42 )

Zítra o Karkulce.

Zobrazit celou diskusi