Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

28. října mají pokladní volno, jiní ale do práce musí. Má na to firma právo?

Autor: ula - 
22. října 2016
06:20

Příští pátek, na který připadá svátek 28. října, Češi poprvé po mnoha letech nebudou moct vyrazit na nákupy do velkých obchodů. Díky novému zákonu budou mít prodavači a pokladní volno podobně jako většina ostatních zaměstnanců. Přesto však existuje řada profesí, kterým se práce o svátcích nevyhne. Jaké to jsou? A jak musí zaměstnavatelé odpracované sváteční dny kompenzovat?

Na začátku října vstoupil v platnost nový zákon, který o vybraných státních svátcích, na Vánoce a Velikonoční pondělí zakázal prodej v prodejnách, jejichž plocha přesahuje 200 m2. Prodavači a pokladní si tedy mohou oddechnout, nicméně jsou profese, které budou muset i ve svátek pracovat.

Kdo nesmí a musí pracovat o svátcích?

„O svátcích obecně platí zákaz výkonu práce. Zaměstnavatel však může zaměstnanci nařídit výkon nutných prací, které nemohou být provedeny až v klasický pracovní den,“ uvádí Ondřej Wysoglad, ředitel personální agentury Adecco ČR.

Práci o svátcích se tak typicky nevyhnou například lékaři, hasiči, policisté, pracovníci ostrahy nebo řidiči městské, vlakové i letecké dopravy. „Kromě profesí, jejichž výkon je nutný z hlediska uspokojování životních, bezpečnostních a dalších základních potřeb obyvatelstva, však do kategorie neodkladných prací mohou spadat třeba i nakládací a vykládací práce nebo inventurní a závěrkové práce,“ doplňuje Wysoglad.



Naopak zajištění prodeje ve velkých obchodech spadá podle nového zákona o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě mezi činnosti, které je možné odložit na běžný pracovní den, a prodavači i pokladní tak nově o vybraných svátcích pracovat nesmí.

Může vás zaměstnavatel nutit pracovat o svátcích?

O tom, zda se zaměstnance vykonávajícího neodkladnou činnost dotkne povinnost jít do práce ve sváteční den, se pracovník musí včas předem dozvědět z rozpisu směn.

V případě brigád a nárazových prací pak podmínky práce o svátcích musí být upraveny v dohodě o pracovní činnosti či dohodě o provedení práce.

„Je na rozhodnutí každého zaměstnance a uchazeče o práci, zda chce a bude chtít pracovat v takovém provozu a vykonávat takový typ činnosti, u kterého je pracovní nasazení o svátcích nevyhnutelné. Pokud na takovou pozici nastoupí, je jeho povinností plnit pracovní docházku stanovenou v rozpisu směn. V opačném případě bude mít neomluvenou absenci, kvůli které mu zaměstnavatel může krátit nárok na dovolenou až o 3 dny za každou absenci,“ upozorňuje ředitel personální agentury.

Zaměstnanci by tak při opakovaných neomluvených absencích mohly zůstat jen dva týdny dovolené. Nad tento limit již dovolenou nelze krátit, zaměstnavatel však při dlouhodobé či časté absenci může se zaměstnancem rozvázat pracovní poměr pro hrubé porušení kázně.

Kdo má nárok na příplatek nebo volno?

Zaměstnanci za dobu práce ve svátek ze zákona přísluší kompenzace ve formě placeného náhradního volna v rozsahu práce, kterou konal ve svátek. Náhradní volno musí zaměstnavatel zaměstnanci poskytnout nejpozději do konce třetího kalendářního měsíce následujícího po výkonu práce ve svátek, pokud se zaměstnanec a zaměstnavatel dobrovolně nedohodnou jinak. Za dobu, kdy zaměstnanec čerpá náhradní volno, mu vždy přísluší náhrada ve výši jeho průměrného výdělku.

Místo poskytnutí náhradního volna se zaměstnanec a zaměstnavatel mohou dohodnout také na poskytnutí příplatku za práci ve svátek. „Zaměstnavatel je v tomto případě povinen zaměstnanci vyplatit příplatek ve výši jeho průměrného výdělku. To znamená, že pokud si zaměstnanec v průměru vydělá 150 Kč za hodinu a ve svátek odpracoval 8 hodin, zaměstnavatel mu vyplatí odměnu ve výši 2 400 Kč namísto standardních 1 200 Kč, které by získal za stejnou práci odvedenou v běžný pracovní den,“ vysvětluje Wysoglad.

Svátky, kdy si v obchodě nenakoupíte: 

  • 1. ledna
  • Velikonoční pondělí
  • 8. května
  • 28. září
  • 28. října
  • 25. a 26. prosince
  • Na Štědrý den mohou být obchody otevřené do 12 hodin.
  • V ostatní svátky není prodejní doba v maloobchodě a velkoobchodě nijak omezena.

janejaneja ( 22. října 2016 16:18 )

Nebojte, neumřete hlady, vy , kdo se tady míníte zbřídit, že si vám dovolí zavřít o svátku. Běžte raději, místo nesmyslnýho lítání po obchoďácích , na procházku na čerstvý vzduch !

janejaneja ( 22. října 2016 16:13 )

radelin: Ty jsi prodavač ??? Jestli né, tak raději nemel, vůbec nevíš, o čem je řeč..

janejaneja ( 22. října 2016 16:09 )

spania: ty jsi vůbec nic nepochopil.

jiri.k ( 22. října 2016 14:04 )

Trefa, jeden zoufalec se ozval. Proč bych se někam jezdil dívat? Nemusíme se opičit ty blbe.

zigzag ( 22. října 2016 14:01 )

Nemci a Rakusaci vubec meli zakazanou praci o nedeli a ten den byl urcen jen k odpocinku uz od cisarpana. V nedeli si Nemec nemuze dovolit doma ani zapnout vysavac jinak by na nej vleteli polisi...proste jiny kraj, jiny mrav a hlavne potreba.

Zobrazit celou diskusi