Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Velvyslanec na pohřbu Čecha v Londýně: Nebyl to útok z nenávisti

Autor: mb - 
2. října 2016
14:17

V sobotu řekli rodina, přátelé a kolegové poslední sbohem Zdeňkovi M. (†31). Rozloučení s brutálně zavražděným Čechem se konalo ve východním Londýně, čtvrti Poplar. Na zádušní mši dorazil i český velvyslanec Libor Sečka.

První říjnový den se v Londýně konalo poslední rozloučení se Zdeňkem M., Čechem, kterého umlátili řetězem chuligáni po banální hádce. Zádušní mše se konala ve čtvrti Poplar, tedy v té samé části Londýna, kde byl Zdeněk brutálně zavražděn.

Smutečního obřadu se navzdory uplakanému počasí zúčastnilo hodně lidí. Během obřadu zazněly anglické i české písně. V jednu chvíli se britským kostelem rozezněl hit Marty Kubišové Modlitba pro Martu.

S tragicky zesnulým Čechem se přišel rozloučit i český velvyslanec v Británii Libor Sečka, který se na závěr obřadu ujal slova. Po proslovu pana velvyslance se chrámem rozezněla česká a následně i britská hymna. Úplně na závěr asistent faráře připomněl, že své kondolence posílá i starosta Londýna Sadiq Khan. Celý smuteční obřad pak ukončila píseň Give peace a chance od Johna Lennona, při které jak duchovní, tak přítomní tleskali a pohupovali se do rytmu skladby, která má být vyjádřením touhy lidí žít v míru.

Po obřadu český velvyslanec Libor Sečka poskytl Blesk.cz rozhovor, ve kterém ujistil, že britská strana bere vraždu Čecha velmi vážně. „Britská premiérka vyjádřila soustrast předsedovi naší vlády. Je to ojedinělý případ, který zde v Anglii nemá obdoby. Mluvil jsem s policií i starostou této části a on mě ujišťoval, že ta situace je naprosto výjimečná,“ řekl po obřadu Libor Sečka pro Blesk.cz.

Jiný pohled na situaci má mladík, který se představil jako James a na smuteční obřad přišel, protože bydlí v této čvrti a smrt nevinného člověka mu není lhostejná. „Je tady hodně zločinnosti, násilí. Hlavně mezi gangy. Máme tu hodně asijských gangů (myšleno lidí původem z Pákistánu, Afghánistánu apod.), ale nakolik vím, tak Zdeňka zabili bílí Angličané,“ řekl Brit a na dotaz, zda mohla útočníky „vyprovokovat“ národnost oběti odpověděl: „Těžko říci, nějakou roli to mohlo hrát.“

V případě Zdeňka, šlo však spíše o náhodný útok. „Vyšetřování ještě není u konce, ale v tuto chvíli nic nenasvědčuje tomu, že by šlo o útok z nenávisti,“ dodal český velvyslanec Sečka.

Čtvrť Poplar se nachází hned vedle londýnského City, tedy čtvrti, kde sídlí nadvládní korporace, banky a společnosti s miliardovými obraty. Při pohledu na malé, nuzné domky krčící se ve stínu mrakodrapů se člověk neubrání dojmu, že místní gangy si frustraci z chudoby, která je cítit na každém kroku, vybíjejí různými způsoby.

Šikovný, sympatický Čech se tak zřejmě stal terčem útoku jen kvůli tomu, že si „dovolil“ odporovat místním rádoby gangsterům. Mohla být zbytečná a nesmyslná smrt Zdeňka M. odvrácena? Těžko říci, ale „ghetto“ v Poplaru a násilné zločiny z oblasti jen tak brzy nezmizí.

cabogaj ( 2. října 2016 18:16 )

Takže z lásky?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání