Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Londýn se loučil se zavražděným Zdeňkem (†31): Bráško, odpočívej v pokoji, smutnila sestra

Autor: mb - 
1. října 2016
19:50

Desítky lidí přišly uctít památku Zdeňka M. (†31), který byl minulý týden brutálně zavražděn v Londýně. V sobotu se ve východolondýnské čtvrti Poplar uskutečnila zádušní mše, na kterou dorazil i český velvyslanec Libor Sečka. 

V Londýně se 1. října v katolickém kostele sv. Marie a sv. Josefa uskutečnil smuteční obřad za brutálně zavražděného Zdeňka Makara, kterého v Británii chuligáni umlátili kvůli banální hádce. Blesk.cz přináší reportáž přímo z místa, uctít památku mrtvého Čecha přišla nejen česko-slovenská komunita v Londýně, ale i jeho britští kolegové a přátelé. Dorazil i velvyslanec České republiky ve Spojeném království Libor Sečka.

Katolický kostel se nachází ve čtvrti Poplar, tedy ve stejné, kde Zdeněk M. nalezl smrt. Londýn po pár slunečných dnech ovládl déšť, ale relativně špatné počasí nezabránilo lidem, aby se přišli rozloučit se zesnulým. Do chrámu proudí jednotlivci i skupinky lidí a brzy je relativně velký kostel zaplněn do posledního místečka.

Smuteční obřad začíná procesím s křížem a na začátek se ujímá slova Zdeňkova sestra Adélka. Krátký, ale dojemný proslov, ve kterém vyzdvihla Zdeňkovu skvělou povahu, zakončí slovy: „Můj malý bráško, odpočívej v pokoji“.

Zdeněk M. byl pracovitý a dařilo se mu

Následuje modlitba a slova se ujímá Nikki Hyde z cateringové společnosti Sodexo, která Zdeňka dobře znala. „Byl to úžasný kluk. Měl hrozně rád život, hrozně rád cestoval. Šířil kolem sebe dobrou náladu, ať už v práci nebo na party,“ vzpomíná Nikki a na závěr prosí přítomné, aby zavřeli oči. „Představte si východ slunce, hřejivé paprsky na vaší kůži, teplo, které pociťujete, to je ten pocit, když vzpomínám na Zdeňka,“ říká Britka.

Video  Mše za zavražděného Zdeňka (†31)  - Marian Balog
Video se připravuje ...

Chválou nešetří ani Patrick Harbour z další cateringové společnosti Harbour&Jones. „Zdeněk byl velmi pracovitý, díky svým schopnostem to dotáhl až na manažera. Vždy se snažil klientům poskytnout skvělý servis,“ vzpomíná Patrick a dodává, že Zdeněk rozhodně nebyl žádný suchar. „Měl hrozně rád pivo. Obzvláště nedal dopustit na české pivo. Jednou jsme takhle popíjeli a já nakonec vypil šest piv, takže si toho z večera moc nepamatuji, ale pivo bylo dobré. A také měl v zásobě spoustu vtipných historek,“ dodal Patrick.

Během smutečního obřadu zní anglické i české písně, v jednu chvíli britský kostel rozezní český hit Marty Kubišové Modlitba pro Martu. Na závěr obřadu se ujímá slova český velvyslanec v Británii Libor Sečka, který děkuje všem přítomným za účast, která je vpravdě mezinárodní. Rozhodně se nejedná jen o setkání Čechů a Slováků.

Rozloučit se přišli i cizinci

V kostele je mezi příchozími slyšet kromě češtiny a slovenštiny také polština, litevština a samozřejmě angličtina. Úplně vzadu stojí v koutě slečna z Indie s kyticí. Při dotazu, zda znala Zdeňka či Zeda, jak mu spolupracovníci přezdívali, odpoví, že ho viděla pouze jedenkrát či dvakrát v životě. Přesto charisma kluka z Čech, kterého nesmyslně umlátili v Británii, bylo natolik veliké, že si ho zapamatovala a přišla na smuteční obřad.

Po proslovu pana velvyslance chrám rozezní česká a následně britská hymna. Úplně na závěr asistent faráře připomene, že své kondolence posílá i starosta Londýna Sadiq Khan. Celý smuteční obřad pak končí písní Give Peace a Chance od Johna Lennona, při které jak duchovní, tak přítomní tleskají a pohupují se do rytmu skladby, která má být vyjádřením touhy lidí žít v míru.

Po obřadu se Blesk.cz pokusil oslovit příbuzné a kamarády, ale ti vesměs nebyli schopni v tuto těžkou chvíli sdílet své emoce s médii. „Nezlobte se, byl to můj kamarád. Znali jsme se devět let, bydleli jsme spolu. Teď opravdu nemohu,“ říká viditelně zdrcený Miroslav ze Slovenska. Zdeňkova přítelkyně Olga je stále v šoku a během obřadu i po něm pláče. V podobném stavu je i sestra zavražděného Adélka. „Nemohu, teď ne,“ říká skrz slzy.

Před kostelem stojí parta dobře rostlých chlapů a na dotaz, zda znali Zdeňka, odpovídají, že ano, ale též nechtějí nyní mluvit. Následně se ukazuje, že se jedná o kolegy z Polska. O něco sdílnější je pak Jurgeta z Litvy. „Byl to hrozně vtipný kluk, bude nám chybět. Byl skvělý, znala jsem ho hrozně dlouho,“ říká smutně a kvapně opouští kostel.

Podle velvyslance nešlo o útok z nenávisti

Po obřadu český velvyslanec Libor Sečka poskytl Blesk.cz rozhovor, ve kterém ujistil, že britská strana bere vraždu Čecha velmi vážně. „Britská premiérka vyjádřila soustrast předsedovi naší vlády. Je to ojedinělý případ, který zde v Anglii nemá obdoby. Mluvil jsem s policií i starostou této části (města) a on mě ujišťoval, že ta situace je naprosto výjimečná,“ říká velvyslanec Sečka.

Jiný pohled na situaci má mladík, který se představil jako James a na smuteční obřad přišel, protože bydlí v této čtvrti a smrt nevinného člověka mu není lhostejná. „Je tady hodně zločinnosti, násilí. Hlavně mezi gangy. Máme tu hodně asijských gangů (myšleno lidí původem z Pákistánu, Afghánistánu apod.), ale nakolik vím, tak Zdeňka zabili bílí Angličané,“ říká Brit a na dotaz, zda mohla útočníky „vyprovokovat“ národnost oběti, odpovídá: „Těžko říci, nějakou roli to mohlo hrát.“

Video  Mše za zavražděného Zdeňka (†31)  - Marian Balog
Video se připravuje ...

Připomeňme, že po tzv. brexitu vzrostl počet rasistických útoků na Východoevropany. Nedávno skupina teenagerů k smrti umlátila polského občana, jeho kamarád vyvázl se zraněními. O pár dní později došlo k dalšímu brutálnímu útoku na polské občany, kdy byli dva muži napadeni skupinkou Britů.

V případě Zdeňka šlo však spíše o náhodný útok. „Vyšetřování ještě není u konce, ale v tuto chvíli nic nenasvědčuje tomu, že by šlo o útok z nenávisti,“ prozrazuje český velvyslanec Sečka.

Zdeněk M. bude pohřben v Česku poté, co koroner rodině vydá jeho tělo. K tomu by mělo dojít do konce října. Kamarádi po smrti Zdeňka založili internetovou sbírku, která má pomoci s financováním převozu těla a dalších nákladů spojených s pohřbem. Za sedm dní se díky příspěvkům sedmi set lidí vybralo přes půl milionu korun, což je o 200 tisíc korun více, než měli v plánu.

baronessa ( 2. října 2016 15:58 )

Myslíš to snad tak, že se měl přizpůsobit a místo výchovných řečí rovnou střílet? Viděls/as fotku vraha? Ta mluví za vše, jeho IQ bude odpovídat výši dnešní teploty vzduchu. A ano, pouliční gangy jsou chátra.

sheba ( 2. října 2016 12:54 )

??? o jaké chátře to mluvíš?? on snad jel za prací do země, kde měl respektovat jejich zvyklosti, ne??

sheba ( 2. října 2016 12:52 )

Přijels na Slovensko, promluvil jsi česky...a všichni nepříjemní, dávali na jevo, že o takové nestojí! Slováci pracující u nás...banda negramotů, co si myslí, že jim to tady patří! Navíc se ve svém volnu umí jen spít jako mužici a dělat bordeel tak čemu se divíte v Anglii, kde takových přivandrovalců je x.....a kdo ví, jak to doopravdy bylo

baronessa ( 2. října 2016 08:14 )

Naprosto zbytečná smrt, navíc z rukou tupé anglické chátry. Život měl před sebou, lidi ho měli rádi. Jediné, co by mohlo být kapkou útěchy je to, že v Anglii mají jiné tresty než my tady. Takže doufám, že doživotí vyfasuje. Polehčující okolnost snad žádná nebude. Škoda, že tam není trest smrti, tomuto hovadu by velmi slušel.

Tibi ( 1. října 2016 21:27 )

Třeba si uctít památku Zdenka,nejen v Londýně,ale i v ČR.Byla to zbytečná smrt,nemuselo k ní vůbec dojít.To násilí co v Londýně je dlouhá léta,se stále stupnuje.Ten kdo v Londýně žil nějaký čas ,viděl mnohé fotky obětí a svíčky ,které tam lidé nosí.Musí si položit otázku.Proč ti lidé musí umírat?A kdo jsou jejich vrazi?Proč kompetentní nepříjmou takové opatření ,aby se to násilí neopakovalo.

Zobrazit celou diskusi