Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Vesnice stojí za vrahem! Na Prostějovsku se stala věc, kterou rozum odmítá chápat

Autor: František Prachař - 
19. srpna 2016
09:44

Téměř půl roku je ve vyšetřovací vazbě za vraždu svého tchána šestašedesátiletý A. P. z obce Bedihošť poblíž Prostějova. Starosta inicioval petici mezi obyvateli a ti se snaží o propuštění vraha na svobodu – podle nich zabil tyrana a na soud může čekat u sebe doma.

Starý pán L. N. (86) byl toho večera, 16. března letošního roku, jako téměř každý večer u sebe doma a z pohodlného křesla sledoval televizní zpravodajství. Naposledy ve svém životě. Krátce před osmou hodinou ho jeho zeť, A. P. (66), zastřelil. Tragédie v malé obci Bedihošť, pár kilometrů od Prostějova, překvapila kupodivu málokoho z obyvatel. Žije jich tu o něco víc než tisícovka a takřka každý z nich věděl, jak napjaté vztahy mezi tchánem, zetěm a jeho manželkou – tchánovou dcerou – panují. „Stařec byl tyran a jako tyran taky skončil,“ říká se po vesnici.

Starosta obce Jiří Zips (57, nestr. za KSČM) žije v obci přes padesát let, starostuje druhé volební období, ale nic podobného nepamatuje. „Víte, já byl rok jejich sousedem a vím, že dokud byla naživu paní N., manželka zavražděného, žili s mladými pod jednou střechou celkem v poklidu. Zeť s jejich dcerou v poschodí, oni dole. Ale stará paní asi před pěti lety zemřela a vdovec začal oběma dělat peklo na zemi.“

Nic mu prý nebylo vhod. Sousedé – jako například pan Antonín Moudrý, bydlící přes dva domy od něj – velmi často slyšeli jeho křik, přesněji řev, a sprosté nadávky adresované zeťovi nebo dceři. „Já vám to řeknu poctivě, se starostou se v moc věcech neshodnu, ale to, že za chudáka A. sestavil petici, mu chválím. V tom klukovi prostě bouchly saze. A měly proč,“ tvrdí pan Moudrý.

Petiční archy požadující propuštění vraha A. P. na svobodu do začátku soudního procesu podepsaly za pouhé tři dny na tři stovky obyvatel Bedihoště. „Protože pachatele dobře znám, soudím, že tahle společenská záruka je namístě. Trest samozřejmě zaslouží, vzal život člověku, ale na soud by mohl čekat doma. Pomohl by tím i své manželce, která to všechno těžko snáší,“ je přesvědčen starosta, podle něhož lidí ochotných připojit podpis stále přibývá.

„Je třeba také říci, že podobnou petici iniciovala i zdejší farnost ve spolupráci s KDU-ČSL, pan A. P. je totiž silně věřící. A to jsou další desítky lidí,“ dodává starosta. A pak vyhoví žádosti reportérů Nedělního Blesku a ze svého mobilu vytáčí číslo paní H. P. (64), manželky muže, který jí zastřelil otce.

Paní H. se hned po vraždě odstěhovala k synovi, který žije ve stejné obci. Odmítá se s kýmkoliv setkat a stejně reagovala i v našem případě. „Pořád brečím a jsem na práškách, nemám sílu se s vámi setkat. Vždyť nás postihla hrozná věc. Od rána do večera se ptám, proč na nás byl děda takový, co jsme mu udělali, že to tak skončilo. A ten můj? Vždyť on mě před ním pořád jenom bránil, až to nakonec nevydržel. Máme zničený život, všichni,“ řekla a s pláčem položila telefon.

Ono »to«, co jim starý L. N. dělal, popisují lidé takřka do detailu shodně. Psychické deptání a teror byly v domácnosti na denním pořádku. Když poobědval, rozházel po kuchyni zbytky jídla a křičel, že ho chtějí otrávit. Ničil rostliny i květy zasazené na zahradě, a dokonce polámal stromky, které jeho zeť – prý úmyslně špatně – ostříhal.

„Za těch padesát let, která jsem zmiňoval, nepamatuji, že by pro obec něco udělal,“ je přesvědčen starosta a přidává konkrétní příklad. Před pár lety se v ulici, kde je dům L. N., dělaly chodníky. „Ustoupit jim musela stará vykotlaná hrušeň před jeho stavením. Tolik sprostých nadávek na dělníky jsem ještě neslyšel, a když se ukázalo, že strom byl opravdu špatný, zavřel se doma a nadával tam.“

Nadávky na svoji adresu slyšeli ty dlouhé roky i oba manželé. Nikdy ale nedošlo k tomu, aby opláceli stejnou mincí, nikdy na starého vdovce nikdo nevztáhl ruku. Až 16. března večer míra trpělivosti přetekla. Podle policejního zdroje, který je obeznámen s vyšetřováním, měl vdovcův zeť doma nelegálně drženou pistoli.

„Byl vyučeným strojním zámečníkem a kdysi pracoval v někdejším vojenském opravárenském závodě v Horkách u Prostějova. Tam si pistoli na jeden náboj nejspíš sestavil – porůznu, z dílů, které tam buď vzal, nebo si je sám udělal,“ popsal policista. Večer, po příchodu ze zahrady, vešel A. P. k tchánovi a našel ho sedět v křesle.

Střelil ho do pravého spánku, pak pistoli znovu nabil (neměla zásobník a po každém použití se musel vložit nový náboj ručně) a starce střelil do levého spánku. Vystoupal po schodech a řekl manželce: „Už nikdy ti nadávat nebude.“ Pistoli uložil do igelitového sáčku a vytočil číslo policie. Představil se, řekl, kde bydlí, a pronesl: „Právě jsem zastřelil svého tchána. Čekám na vás.“

Petice se společenskou zárukou za vraha odešla z Bedihošti na Městský soud v Brně 5. července. „Zatím nám nikdo nedal najevo, že ji mají nebo jak s ní naloží,“ krčí rameny starosta obce Zips. On sám vraha společně s jeho manželkou navštívil ve vazební věznici v Olomouci.

„Prý se jim tam pokusil o sebevraždu. Tak ho převezli do Brna, chvíli léčili a pak vrátili,“ popisuje starosta. On ani další lidé v Bedihošti nepochybují o tom, že si A. P. trest zaslouží. Jsou však přesvědčeni, že si zaslouží i jejich soucit. Vědí, jak to u nich doma doopravdy vypadalo. Ale věděli to skutečně i předtím?

cipisek254 ( 19. srpna 2016 21:54 )

Hlavně když se porád takhle nasíral, tak by ho zachvíli klepnul infarkt a bylo by to.

Lucio1 ( 19. srpna 2016 21:50 )

Myslím že měli dědka profackovat aby viděl že na sebe upozornil..

defakto ( 19. srpna 2016 21:31 )

... nevím , neznám nikoho z nich , ale psycholog by možná řekl , že dědkovo chování bylo vlastně takové volání o pomoc , cítil se nepotřebný a osamělý , tím svým chováním vlastně chtěl na sebe upozornit , jakoby chtěl říct , jsem tady , všímejte si mne , věnujte se mi , možná měl i zdravotní problémy . ... sám neuměl říct , mějte mě rádi,potřebuji Vás a tak radši řval a tyranizoval je .

gabreta ( 19. srpna 2016 20:42 )

Abys nebyl největší vesnická řepa náhodou ty! S tebou, místo do urny, by měli posypat v zimě chodník, abys byl alespoň jednou v životě užitečnej!

bum-bec-bum ( 19. srpna 2016 18:19 )

A houno 8, bylo mu 86. No to už taky mohl zeták vydržet, třebas by dědek brzy chcípl sám od sebe.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání