Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Spícího vraha odsoudili k trestu smrti, na svoji obhajobu neřekl ani slovo

Autor: ČTK - 
11. srpna 2016
07:16

Soud v Los Angeles odsoudil k smrti muže známého jako „spící vrah“, který má na svědomí smrt devíti žen a jedné dívky. Vraždy, které dělilo více než 20 let, vynesly Lonniemu Franklinovi zmíněnou přezdívku vycházející z dlouhého období bez spáchaného činu. Bývalý popelář jakoukoli vinu odmítá, na svou obhajobu však neřekl ani slovo.

Třiašedesátiletý Franklin podle soudu nacházel své oběti v chudé čtvrti Los Angeles, prvních sedm žen zavraždil v letech 1985 až 1988, další dvě a patnáctiletou dívku pak mezi roky 2002 a 2007.

„Nevzpomínám si, že bych se během všech těch let v systému trestní spravedlnosti setkala s někým, kdo by spáchal tak zrůdné činy jako vy,“ řekla Franklinovi soudkyně Kathleen Kennedy.

Místní obyvatelé si v době zločinů stěžovali, že nebyly důsledně vyšetřeny, neboť šlo většinou o chudé černošky. Příbuzní obětí u soudu Franklinovi popisovali bolest, kterou kvůli jeho činům cítí. V jednací síni byla i žena, která přežila jeho útok a identifikovala jej.

„To je člověk, který mě střelil,“ prohlásila téměř tři desetiletí po útoku Enitera Washingtonová. Vedle jejího svědectví hovořily proti Franklinovi i stopy DNA a fotografie oběti nalezené v jeho garáži.

Podle prokurátorky Beth Silvermanové bylo jeho motivací chladnokrevné páchání zla. „Je to psychopatický, sadistický sériový vrah, kterému působí radost, když může ženám způsobovat bolest a zabíjet je,“ uvedla Silvermanová. Obhajoba trvala na tom, že všechny činy spáchal dosud neobjevený tajemný vrah, a neúspěšně žádala o zproštění viny.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi