Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Z rakouské banky uloupil skoro 4 miliony, pracovníka střelil do hlavy: Dostal 8,5 roku ve vězení

Z rakouské banky uloupil skoro 4 miliony, pracovníka střelil do hlavy: Dostal 8,5 roku ve vězení.
Z rakouské banky uloupil skoro 4 miliony, pracovníka střelil do hlavy: Dostal 8,5 roku ve vězení.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
20. června 2016
14:19

Za loupežné přepadení rakouské banky a české směnárny stráví pětadvacetiletý Lukáš Špánik definitivně 8,5 roku ve vězení. Rozhodl o tom olomoucký vrchní soud, který zamítl jeho odvolání. Mladík banku přepadl předloni v říjnu a uprchl v přepočtu se zhruba 3,7 miliony korun. Pracovníka banky přitom střelil plynovou pistolí do hlavy. O dva týdny dříve přepadl také směnárnu v okrese Ústí nad Labem, odkud však odešel s nepořízenou. Dopaden byl v Karviné, kde žije. Mladík se k přepadením přiznal.

„Trest mu byl ukládán v rámci sazby pět až 12 let. Trest v polovině trestní sazby nelze považovat za nepřiměřeně přísný,“ uvedl předseda Senátu Vilém Ravek. Poukázal na to, že mladík nebyl sice dosud trestán, řádný život však před touto trestnou činností nevedl. Podle soudu muž podobnou trestnou činnost již dříve páchal také v Polsku a Německu, stíhán je také na Slovensku.

První přepadení se odehrálo na začátku října 2014 v Petrovicích. Na pracovnici směnárny vytáhl atrapu střelné zbraně a záměrně zkomolenou češtinou po ní chtěl peníze. Když to žena odmítla a po zbrani se ohnala, výstražně vystřelil do stropu a nakonec utekl s nepořízenou.

O dva týdny později v Rakousku přepadl banku. Nejprve si nechal proměnit bankovku a poté vytáhl plynovou pistoli. Přelezl překážku, dal pistol úředníkovi k hlavě a donutil jej otevřít trezor, odkud odcizil zhruba 3,7 milionu korun. Poté muži zbraň přiložil na čelo a vystřelil. Způsobil mu popáleninu, úředníka zásah poznamenal především psychicky. „Bylo to nesmyslné, nepochopitelné a neuvěřitelně brutální. Ani obžalovaný nedokázal vysvětlit, proč na něj tak zaútočil,“ popsal předseda Senátu.

Mladíkovi původně hrozilo za loupež pět až 12 let, u soudu se domáhal nižšího trestu. „Jsem si vědom, že jsem udělal chybu. Byl jsem v tíživé finanční situaci, byl jsem závislý na automatech a hazardních hrách, dostal jsem se do dluhů. Nechtěl jsem ublížit muži (bankovnímu úředníkovi v Rakousku), je to pro mě nepochopitelné, proč jsem to udělal, nedokážu si to vysvětlit. Nemíním už dále pokračovat v trestné činnosti, už takhle jsem si pokazil život,“ uvedl Špánik. Podle jeho obhájkyně krajský soud nepřihlédl k jeho doznání a k lítosti. „Obžalovaný dosud nebyl soudně trestán. Další řízení v dalších státech nebyla dosud pravomocně ukončena, nelze tak k nim přihlížet,“ uvedla obhájkyně.

Podle žalobkyně je však trest přiměřený. Poukázala na to, že z výpovědi rakouského bankovního úředníka vyplývá, že měl ještě rok po přepadení psychické potíže a musel navštěvovat psychologa.

marlen52 ( 20. června 2016 15:32 )

 to dostal skoro málo

ejvm1712 ( 20. června 2016 14:46 )

Hnusnej chlap. Už nyní vypadá jak starej kriminálník. Nic jinýho než makat a znovu makat a pěkně těžkou práci.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání