Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Islám už mění Evropu: Rakouská banka nabídne šaría účty

Autor: mb - 
19. ledna 2016
12:14

Rakouská banka se rozhodla vyjít vstříc muslimským zákazníkům, od února nabídne běžné účty, které budou vyhovovat přísným pravidlům zákona šaría. V zásadě nevinný krok banky ovšem rozzuřil část rakouské společnosti, někteří chtějí banku dokonce bojkotovat.

BAWAG P.S.K., banka se sídlem ve Vídni, nabídne v únoru běžné účty, které budou zcela v souladu s islámským právem šaría. Islám zakazuje lichvu, v praxi to znamená, že půjčování na úrok je zakázáno. Absolutní tabu je také obchodování s produkty, které jsou považovány za hříšné – např. hazard, pornografie nebo alkohol. Vedení účtů ale nebude bezplatné, naopak – poplatky jsou relativně vysoké. Nejdražší varianta vyjde na 34,90 euro na měsíc (zhruba 945 Kč), další na 11,90 euro (325 Kč) a nejlevnější 4,90 euro (135 Kč).

Vlna kritiky

Některým Rakušanům se ovšem krok banky vůbec nelíbí, svůj vztek ventilovali na facebookové stránce banky. Mírné komentáře byly typu „Bawagu, končím s tebou, na shledanou“, další uživatel označil nabídku banky za „nepřípustnou“. Někteří lidé se bohužel uchýlili ke xenofobním komentářům, a banka proto zareagovala: „Drazí uživatelé, vaše dotazy a podněty vítáme. Nicméně Vás žádáme o dodržování etikety – to mimo jiné znamená vyvarovat se radikálních, extremistických, rasistických, sexistických komentářů či politických vyjádření, nadávek, výhrůžek či osobních útoků.“

Zhrzení kritici banky si mezitím založili na Facebooku svou vlastní stránku, kde „nepřípustnou“ nabídku komentují.

Kritici masivní imigrace do Evropy dlouhodobě upozorňují na to, že převážně muslimští uprchlíci negativně ovlivní způsob života na našem kontinentě. Jejich odpůrci naopak tvrdí, že muslimové můžou přispět k obrodě Evropy. Islám je v Rakousku po katolictví druhé nejrozšířenější náboženství, vyznává ho zhruba sedm procent populace.

Bawag patří mezi první, kdo v Rakousku nabízí islámské bankovnictví, ale stejné služby už roky nabízejí banky ve Velké Británii. Na morálně problematické praktiky současného bankovního systému navíc poukazují i křesťané, ruská pravoslavná církev nedávno přišla s iniciativou, která by také zakázala půjčování na úrok.

Historicky byla lichva zakázána i v Evropě, od renesance ale postupně docházelo k relaxaci zákazu půjčování na úrok.

dante ( 25. ledna 2016 08:15 )

zavolejte-kata Johna at toho frátera polochtá pod krkem --kdo řekne větu---je nutno se jim přizpůsobyt--okamžitě mu kuůlku do palice---Evropané bílé barvi jsou v Evropě doma---kdo chce žít v Evropě bud se přizpůsobyt --nebo-TÁHNOUT-do země příchodu--nebo do země původu !!!!

zigzag ( 19. ledna 2016 18:34 )

Snad nemejes nadobi cmoudum?

rumungro ( 19. ledna 2016 18:27 )

Našrááát!Stop rakovině civilizace.Já zatím umyju nádobí.

malavelka ( 19. ledna 2016 17:57 )

Už delší dobu říkám, žepořádek udělají asi až cizáíci, my to zvládáme stále méně a méně. Půjčovat bez úrok§? To je přímo křesťanský počin, ale křesťané jsou k sobě v reálu překvapivě často hodně nekřesťanští. Vláda peněz je cestou do pekel. Jedna chyba navazuje na další. Těžko je už nyní sejít ze započaté cečsty a měnit směr.

lug70 ( 19. ledna 2016 15:53 )

Rakouská Erste bank jde ještě dál. Účelově ruší účty protiimigrantským organizacím na základě nějakého jejich vnitřního bankovního kodexu, který ani neumějí představitelé Erste bank vysvětlit a samotným migrantům nabízí vedení účtu bez poplatků aby měl stát kam jim posílat sociální dávky. Takže vážení už to začíná, pro bílé budou určeny poplatky a půjčky s lichvářskými úroky a imigranti budou mít vše zdarma.

Zobrazit celou diskusi