Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Donuťte peníze vydělávat: 8 tipů, kam je uložit!

/
  • Nenechte peníze zahálet, mohou vám vydělávat!
    Nenechte peníze zahálet, mohou vám vydělávat! (Blesk - Karel Kopáč - ilustrace)
    28. ledna 2016 ● 09:51

    Uspořili jste pár desítek tisíc korun a nechcete, aby zahálely? Necpěte je do polštáře a přinuťte je vydělávat. Co vzít v úvahu a kam investovat, radí Michal Kozub ze společnosti Home Credit.

  • 1.

    Spořicí účty: Pro bojácné

    Spořicí účet nabízí malé zhodnocení, ale bezpečí. Peníze můžete téměř kdykoli vybrat bez sankcí. Navíc pokud provádíte převod ze spořicího na běžný účet v rámci jedné banky, změna se projeví prakticky okamžitě. Cenou za to je pak nízký úrok. Spořicí účty se hodí ve chvíli, kdy máte menší částku, kterou budete brzy potřebovat rychle zpět.

    Nenechte peníze zahálet, mohou vám vydělávat!
    Autor: profimedia.cz

  • 2.

    Termínované účty? Zapomeňte!

    Termínované účty nenabízí o moc víc než moderní spořicí účty. Své peníze ukládáte v bance stejně jako na spořicí účet s tím, že je nesmíte po určitou dobu vybrat. Zhodnocení je podobné jako na spořicích účtech, nemožnost vybrat peníze zůstává.

    Nenechte peníze zahálet, mohou vám vydělávat!
    Autor: archiv Blesk/Aha

  • 3.

    Akcie: Jen pro zkušené

    Akcie nabízí vyšší zhodnocení, ale mají i rizika.  Musíte mít dost velkou částku, abyste rozdělili peníze mezi více různých akcií. Nováčci často na akciových trzích prodělávají. Proto nezkušeným investorům pomůže investiční poradce. Ať už v bance, nebo ve specializované firmě. Připraví speciální „mix“ akcií a pravidelně se o ně starají.

    Nenechte peníze zahálet, mohou vám vydělávat!
    Autor: archiv Blesku

  • 4.

    Novinka: Půjčky mezi lidmi

    V Česku se objevily nové portály nabízející zprostředkování půjček mezi lidmi. Na jedné straně stojí žadatelé o půjčku. Na druhé straně investoři, kteří si vybírají, komu půjčí. Ti by měli investice rozdělovat mezi co nejvíce dlužníků po malých částkách. Výnos je výrazně větší než u spořicích účtů.

    Nenechte peníze zahálet, mohou vám vydělávat!
    Autor: profimedia.cz

  • 5.

    Dluhopisy nabízejí jistotu

    České státní dluhopisy jsou (na rozdíl např. od řeckých) poměrně bezpečnou investicí. Výnos opravdu nebude velký, přesto je to jistota. Dluhopisů je celá řada, stačí si vybrat na speciální stránce Ministerstva financí ZDE

    Nenechte peníze zahálet, mohou vám vydělávat!
    Autor: Shutterstock

  • 6.

    Kolísavý trh komodit

    Mezi komodity patří třeba ropa, zemní plyn, pšenice, rýže, káva a mnoho dalších. Stejně jako u akcií vyžadují komodity dobré zkušenosti. Trhy jsou poměrně rozkolísané, a stejně jako může přijít slušný výnos, může se změnit ve velkou ztrátu. I tady se vyplatí rada od zkušeného odborníka. Je potřeba pak počítat s poplatky za správu portfolia.

    Nenechte peníze zahálet, mohou vám vydělávat!
    Autor: Shutterstock.com

  • 7.

    Zlato patří do banky

    Drahé kovy jsou také komoditou, ale můžete si je koupit i fyzicky. Například zlaté či stříbrné slitky. Jsou lehce dostupné, ale místo doma do šuplíku byste je měli uložit do bezpečnostní schránky v bance. Zlato či stříbro ve fyzické podobě se hodí spíš pro dlouhodobou investici.

    Nenechte peníze zahálet, mohou vám vydělávat!
    Autor: scom

  • 8.

    Numizmatika: Běh na dlouhou trať

    Jde o sběratelství mincí z drahých kovů. Nejčastěji ze zlata a stříbra. Česká národní banka vydává řadu různých »edicí«, které lidé mohou nakupovat. Jejich pořizovací cena zpočátku není příliš vysoká. Protože jde o sběratelské kousky, hodnota v čase roste. Nevyplatí se jako investice na několik měsíců, ale na více let. Přehled vydaných a vydávaných mincí najdete na webu ČNB v sekci Bankovky a mince.

    Nenechte peníze zahálet, mohou vám vydělávat!
    Autor: www.zlataky.cz

     

     

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 3

adamvalkoj: Ahoj, našel jsem super stránku s trezory. Najdeš zde spousta informací. Prosím podívej se http://www.etrezory.com/

(31. 10. 2018 10:00)

mrazkova@tiscali.cz: Vždycky jsem hrozně propagovala spořící účty, ale pak jsem i já přišla na to, že než abych se pořád honila za bohatstvím, tak si svůj majetek raději bezpečně uložím. A s tím mi pomohl sejf do zdi, který jsem si vloni kupovala odtud - https://www.saffort.cz/trezory-do-zdi-do-podlahy Můžu si tam uložit vše, co chci mít v bezpečí, a jelikož znám přístupový kód jenom já, tak se mi do něj nikdo nedostane.

(19. 05. 2018 23:31)

taffi: Zajímavé tipy a hezký přehled. Nejdřív je potřeba něco z rozpočtu ušetřit a pak určitě aspoň na ten spořící účet pravidelně vkládat. Finanční inventuru si dělám jednou za rok, člověk pak vidí kde peníze utíkají. Hezké tipy jak na to jsem našla i tady: https://edufi.cz/domaci-rozpocet/

(10. 10. 2017 21:36)
Zobrazit celou diskusi

Dnešní horoskopy