Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Změny 2016: Špatná zpráva pro prasata, dobrá pro milionáře

Autor: map - 
10. ledna 2016
13:58

S novým rokem vtrhla do Česka smršť změn. Ty nejdůležitější pro vaše peněženky Blesk představil v příručce Změny 2016, která vyšla v pondělí. Podívejte se ale i na další novinky, které by vám také neměly uniknout.

Se šípkovou každý den

Přišla bída na divoká prasata. Před myslivci se teď budou muset mít na pozoru celý rok. A kratší dobu, kdy si může vydechnout, bude mít i jiná zvěř. Možnost lovit všechna divoká prasata bez ohledu na pohlaví po celý rok dalo ministerstvo zemědělství novelou vyhlášky o době lovu jednotlivých druhů zvěře. Vedly ho k tomu rostoucí škody způsobené spárkatou zvěří na polích a v lesích.

„Jsem si vědom, že to vyvolává určité rozpaky, zda je takto nastavená doba lovu etická a myslivecká,“ připustil ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Podle něj to ale neznamená, že musí myslivci nutně po prasatech pálit celý rok, jen budou mít možnost okamžitě řešit místní problémy.

Kdo bude mít dál namále:

  • jezevec lesní – lovit ho lze už od začátku září, což je o měsíc dříve než doposud
  • jelen evropský, daněk skvrnitý, muflon a sika japonský – jejich mláďata lze nově lovit o tři měsíce déle, tedy do 31. března
  • možnost lovit bažanta v bažantnicích pomocí dravce je prodloužena do konce ledna

Vyšší pojištění vkladů

Vklady jsou pro případ krachu bank zákonem standardně jištěné do 2,7 milionu korun (100 tisíc eur). Od ledna se ale limit v některých případech zdvojnásobuje. Kdy tedy můžete při krachu banky či družstevní záložny dostat z pojištění 5,4 milionu korun (200 tisíc eur)?

Jde o situace, kdy si náhle přijdete na vysokou částku – tedy třeba při dědictví či prodeji nemovitosti. Chráněné jsou tu však vklady jen tři měsíce po připsání, pak je jistější si částku rozdělit do několika bank. Ale pozor: v případě uplatnění nároku je vše nutné doložit příslušnými dokumenty.

Kdy platí větší ochrana:

  • dědictví
  • prodej nemovitosti určené k bydlení
  • vypořádání majetku po rozvodu 
  • jednorázová výplata z penzijního fondu třetího pilíře
  • výplata pojistného plnění kvůli invaliditě či smrti
  • pojistné plnění nebo odškodnění za újmu kvůli trestnému činu nebo neoprávněné vazbě, trestu apod.
  • »zlatý padák« ze zaměstnání

rumungro ( 10. ledna 2016 18:14 )

Každýmu praseti svou zbraň!

naidka ( 10. ledna 2016 16:29 )

"Špatná zpráva pro prasata." Divočáci - ne aby vás napadlo číst Blesk !

chourek ( 10. ledna 2016 16:25 )

 Hlavne ze bude co jist www.zverinova-kucharka.cz

moiaza ( 10. ledna 2016 16:03 )

Špatná zpráva pro komouše. Především ty z ODS a TOP 09. Ale pokud je to špatná zpráva pro prasata, to znamená že je špatná havně pro ty, co chrochtají blahem u svých plných koryt. Pořád mi vychází varování především pro politiky.

tgbg ( 10. ledna 2016 15:46 )

 Špatná zpráva pro komouše.

Zobrazit celou diskusi